Venezuela, la un pas de prăbușirea în haos

Președintele Nicolas Maduro a declarat stare de urgență în țară și amenință cu naționalizarea fabricilor ce au oprit producția și cu închiderea patronilor lor, în cea mai gravă criză economică din ultimele decenii

Într-un discurs rostit în fața susținătorilor săi în capitala Caracas, Nicolas Maduro a spus că țara sa trebuie să recupereze mijloacele de producție pentru a ieși din criza economică.

Proteste ample, o săptămână

Opoziția a organizat manifestații în Caracas, soldate cu violențe între protestatari și polițiști, pentru a cere un referendum prin care președintele să fie alungat de la putere. Maduro susține că starea de urgență în țară este necesară pentru a combate „agresiunea străină“, care se face vinovată de problemele Venezuelei. De altfel, el a precizat că vor fi organizate exerciții militare, săptămâna viitoare, pentru a combate „amenințările străine“.

Venezuela are cele mai mari rezerve de petrol din lume, dar economia sa este puternic lovită de scăderea prețurilor la nivel global.

Economia s-a contractat cu 5,7% anul trecut, în timp ce inflația a ajuns, oficial, până la 180%. Nu se găsesc produse alimentare, medicamente și bunuri de bază. Oamenii stau la coadă ore întregi, pentru a-și putea cumpăra hrană și trebuie să facă față raționalizării curentului și apei potabile, în fiecare zi.

Și toate acestea într-o țară care a fost una dintre cele mai dezvoltate din America Latină, cu cea mai mare rată a consumului din regiune.

Stare de urgență prelungită

În luna ianuarie, Nicolas Maduro a declarat stare de urgență economică, pe care, vineri, a extins-o la stare de urgență generală. El a declarat că măsurile luate vor fi implementate pentru trei luni, dar ar putea fi extinse și în 2017. Ministrul pentru Comunicații, Luis Jose Marcano, a precizat că măsurile luate vor permite guvernului să aloce mai multe resurse pentru distribuirea hranei și a medicamentelor și vor „garanta ordinea publică“.

Opoziția a strâns 1,8 milioane de semnături pentru organizarea referendumului, dar Biroul Electoral Central nu le-a verificat până acum. Liderul opoziției le-a spus, sâmbătă, oamenilor ieșiți în stradă: „Vrem o țară fără cozi, unde să găsim medicamente. Vrem schimbare!“.

Maduro a declarat starea de urgență la câteva ore după ce SUA au avertizat că Venezuela este pe marginea prăpastiei. Liderul nu vrea să demisioneze până în 2019, când i se termină mandatul, dar este greu de crezut că se va putea menține la putere. Americanii se tem de revolte ca în 1989, când scăderea prețului petrolului a produs proteste și haos în care au murit 300 de oameni.

Criză serioasă

Economia s-ar putea contracta cu încă 8% în acest an, iar inflația ar putea depăși 700%. În această criză ce i-a lovit, apar tot mai multe jafuri - oamenii fură de la făină, până la pui, și chiar lenjerie intimă. Managementul prost al resurselor și lipsa investițiilor au înrăutățit problemele țării. Autoritățile au găsit soluții de genul: au dat ceasul înainte cu o jumătate de oră, au închis școlile vinerea, au redus săptămâna de lucru a funcționarilor publici la trei zile, au cerut femeilor să nu mai folosească uscătorul de păr, pentru a economisi curentul, etc. De frica hoților, oamenii pleacă să stea la cozi fără a-și lua banii la ei și când le vine rândul, sună o rudă, să le aducă banii de acasă. O creștere a veniturilor din petrol sau împrumuturi din China ar putea ajuta guvernul lui Maduro, dar nu sunt prea multe speranțe în acest sens.