Venetia devine AquaPark

Venetia devine AquaPark

Venetia ar putea ramane fara locuitori pana in anul 2050, daca tendinta actuala a depopularii continua, scrie publicatia britanica „The Times".

Numarul localnicilor a scazut deja de la 175.000, cat era in urma cu jumatate de secol, la aproximativ 60.000, azi. Asta in conditiile in care numarul turistilor care viziteaza zilnic atractiile orasului se ridica la cel putin 50.000. 

Ieri a fost inchisa ultima gradinita pentru copii din centrul vechi al orasului, districtul San Marco, altadata un loc foarte populat, acum in intregime la cheremul turistilor. Oficialii au respins protestele parintilor, precizand ca foarte putini copii mai locuiesc in respectiva zona a orasului. In locul gradinitei, scrie „The Times”, va fi amenajat un hotel, cel cu numarul 231 din oras.

Aceasta este o schimbare tipica pentru Venetia. La fel de tipic este si faptul ca magazinele care vindeau altadata produse uzuale in centrul orasului s-au imputinat drastic. Majoritatea pravaliilor sunt acum pline de masti de carnaval si alte suveniruri destinate turistilor.

Apartamentul si milionul

Multi dintre cei care s-au mutat din orasul vechi dau vina pe preturile exorbitante. Un apartament de 100 de metri patrati, spre exemplu, poate costa pana la un milion de euro. Asta in conditiile in care o locuinta mai moderna situata de partea cealalta a lagunei costa de trei ori mai putin.

Primarul Venetiei, Massimo Cacciari, recunoaste ca „exodul” venetienilor trebuie oprit. Consiliul municipal a inceput deja un proiect care ofera sustinere financiara celor care achizitioneaza prima locuinta. In plus, oficialii italieni sustin proiectul organizatiei britanice „Venetia in pericol”, care vizeaza transformarea unor cladiri istorice abandonate in case ieftine de locuit.

Istorie

Gloria de altadata

Istoricii spun ca Venetia a fost infiintata candva in jurul anului 600, din refugiatii care au plecat din mai multe orase romane, pentru a scapa de invaziile barbarilor. Intre secolele IX si XII, Venetia s-a transformat intr-un oras stat puternic din punct de vedere militar, care a ajuns sa controleze o mare parte din coasta Marii Adriatice.

In secolul al XVIII-lea, Venetia era deja unul dintre cele mai importante orase din Europa. Influenta in domeniul comertului, dar si al artelor, arhitecturii si literaturii a inceput sa scada odata cu sfarsitul perioadei renascentiste.

Ne puteți urmări și pe Google News