Cristi Manea (22 de ani) a fost dat afară de Gigi Becali și trebuie să-și găsească o altă echipă în această iarnă. Fundașul dreapta nu a reușit să se impună la FCSB, în mod inexplicabil, după ce în vara anului trecut impresiona la naționala de tineret a României, care ajungea în semifinalele Campionatului European.

Manea intră pe o listă lungă a jucătorilor care au venit pe cai mari la echipa lui Becali, dar care au eșuat lamentabil și au plecat cu coada între picioare. Interesant este că Manea evoluase foarte bine la CFR Cluj, formație cu care câștigase două titluri în Liga I. Nu i-a priit mediul găsit la FCSB și antrenorul Bogdan Vintilă n-a putut pune bază pe el.

Începând din 2003, anul în care a devenit patronul Stelei (ulterior transformată în FCSB), Gigi Becali a făcut, inevitabil, și transferuri care s-au dovedit a fi eșecuri memorabile.

În 2007, în Ghencea ajungea cu mare tam-tam, Elton Jose Xavier Gomes, un fotbalist care măsura 1,56 metri și era adus din Brazilia, de Meme Stoica. Mignonul jucător a fost privit cu mare interes de presă si suporteri, într-o perioadă în care importul masiv de fotbaliști străini era abia la început. A debuta cu gol, într-un meci cu FC Argeș, apoi n-a mai prins echipa și a fost dat afară în vară.

Tot în 2007 era transferat din „Țara Cafelei” și portarul Andrey Nazario. A jucat doar șase meciuri, a fost exilat la echipa a doua, apoi a fost pus pe liber. Un an mai târziu, Becali părea să fi dat o mare lovitură, după ce peruvianul Andres Mendoza a semnat cu Steaua. Atacantul trecuse pe la FC Bruges, Marseille sau Dinamo Moscova, dar în Ghencea nu s-a simțit în apele lui și a plecat după o jumătate de an în care a marcat două goluri în 14 partide.

În vara anului 2008, Steaua îl transfera pe columbianul Juan Toja, din SUA, de la FC Dallas. S-a spus că este mijlocașul care va limpezi jocul „roș-albaștrilor”, dar sud-americanul a arătat că este lent și nu se bazează decât pe piciorul stâng. A stat doi ani în Ghencea, timp în care Gigi Becali a sperat că Toja nu este „o țeapă”. S-a dovedit a fi inutil și a plecat pe ușa din dos.

Un eșec răsunător la Steaua a înregistrat și Ovidiu Dănănae, fotbalist adus de la Universitatea Craiova, în 2012. A jucat un singur meci, contra lui Twente, în „șaisprezecimile” Ligii Europa (0-1) și a făcut-o catastrofal, fiind pus pe liber urgent.

Tot de la Craiova i-a adus Becali pe frații Mihai și Florin Costea, în 2011. Două mari talente ale fotbalului românesc, oltenii au clacat când au ajuns la București și au plecat în 2015, respectiv 2012. Nu au mai făcut nimic important în fotbal și s-au scufundat în anonimat.

Altă lovitură dată de Becali, care s-a dovedit a fi falimentară, a fost transferul lui Gabi Iancu, de la Viitorul. În 2013, mijlocașul ofensiv a semnat cu Steaua și a regresat timp de trei ani, până când a fost lăsat să plece la echipa de unde venise. În 2015, a fost împrumutat în Turcia, la Karabukspor, fără evoluții notabile.

Exemple elocvente de jucători cu mare potențial, care nu se pot acomoda la clubul finanțat de latifundiarul din Pipera, sunt Denis Alibec și Constantin Budescu. Ambii au ajuns la FCSB în 2017 și nu au confirmat, cu excepția câtorva sclipiri care n-au putut șterge impresia eșecului. Au plecat un an mai târziu și s-au reîntâlnit la Astra, acolo unde, în prezent, se bat la titlu, giurgiuvenii fiind pe locul al 2-lea, la un punct de lidera CFR Cluj.