Delfinariul din Constanța are două noi vedete care se alătură delfinilor ce fac deliciul spectacolelor pentru copii, din această vară, pe litoral.
Body și Morgan sunt lei de mare patagonezi și ocupă de acum vechiul bazin al delfinilor, care a fost reamenajat și decorat special pentru cei doi masculi. Amândoi au vârstă de 7 ani și sunt în grija biologilor români dar mai ales a lui Marco Tulio, instructorul lor venit tocmai din Mexic și care, de peste 20 de ani colindă lumea antrenând lei de mare. "În timpul spectacolelor, publicul va afla detalii despre leii de mare, despre viața lor și despre modul lor de comunicare. Este o muncă foarte ușoară, sunt foarte prietenoși iar noi știm cum să lucrăm cu ei", spune specialistul.
Cei doi lei de mare sunt obișnuiți cu oamenii, nu se sperie de ei, ba chiar le place să „zâmbească” la spectatori dacă primesc mai mult pește din mâna antrenorului. Body și Morgan au lucrat mai mulți ani în orașe din nordul Italiei, iar anul acesta au fost la Budapesta. De acolo au ajuns la Constanța, unde vor sta două luni, chiria oferită pentru ei de către Delfinariu, din bugetul propriu, fiind de 30.000 de euro.
„Sunt aduși de Filip Caranfilov, un colaborator care a accesat oferta noastră de a închiria lei de mare și care a câștigat această activitate. Noi ne-am pregătit și am adus un antrenor care a lucrat patru ani în Tenerife, în Mexic, în Elveția și în China, care deschide delfinariu după delfinariu, aproape săptămânal. El lucrează cu leii de mare și ne va învăța și pentru delfini să facem noi activități și noi comportamente”, a declarat Adrian Bîlbă, directorul Delfinariului Constanța.
Leii de mare sunt deseori confundați cu focile, numai că acestea din urmă sunt mai mici, nu au urechi exterioare, au inotatoarele mai scurte și mai groase. Leii de mare din specia de Patagonia, cum sunt Morgan și Body, mănâncă aproape 10 kilograme de pește pe zi, iar la maturitate ating 350 de kilograme și chiar și 2 metri înălțime. Sunt animale foarte zglobii și gălăgioase. Reprezentațiile leilor de mare încep de sâmbătă și, timp de două, vor fi două sau trei demonstrații pe zi.
Proiect aprobat pentru extinderea Delfinariului din Constanța
Pe lângă prezentarea noilor vedete, la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța, conducerea Consiliului Județean a semnat, cu un antreprenor italian, proiectul de extindere a Delfinariului, o lucrare de 5 milioane de euro din fonduri europene accesate prin Ministerul Turismului, când era condus de Bogdan Trif.
Conform proiectului, lucrarea trebuie finalizată în 24 de luni, însă președintele CJ Constanța, Horia Țuțuianu speră ca extinderea Delfinariului să dureze mai puțin. Delfinariul se va extinde de la un milion de metri cubi la 4 milioane de metri cubi, de la 200 de metri suprafață, la 800 de metri suprafață. În noua suprafață vor încăpea șase delfini, urmând ca cei patru, de care Delfinariul va avea nevoie, să fie achiziționați din Europa.
„Sunt excedentari delfinii în Europa, sunt delfinarii care s-au închis deja. Duc 18 delfini în China pentru că nu mai au unde să-i plaseze în Europa. Cu siguranță găsim delfini să îi aducem la noi, în doi ani,după recepția lucrărilor. În doi ani, vom avea delfini, lei de mare, foci să putem să folosim și bazinele exterioare. Am fost la Ministerul Mediului să găsim o soluție pentru a putea folosi bazinele exterioare pentru foci și lei de mare, cum e în Europa, dar la noi legislația este mai strictă”, a încheiat dr Adrian Bîlbă.