Vecinul meu, Ionel Baurceanu, și-a găsit liniștea. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Vecinul meu, Ionel Baurceanu, și-a găsit liniștea. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Zi favorabilă, chiar norocoasă. Parcă simţi lucrul acesta pentru că eşti foarte motivat, dinamic şi te apuci să începi mai multe lucruri odată, dai telefoane, zâmbeşti, debordezi de optimism! Nu-ţi schimba intenţiile, tenacitatea aduce succes.

1 februarie

 

Vecinul meu, Ionel Baurceanu, și-a găsit liniștea. HOROSCOPUL LUI DOM’ PROFESOR

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Pe 1 februarie s-au născut John Ford, Boris Elţîn, Clark Gable, Claude Francois, Ştefan Luchian, Petru Popescu, Nicolae Breban, Aurel Calotă, I.M. Ştefan, Lucian Grigorescu, Oscar Lemnaru.

Sinaxar, pe 1 februarie este Sfântul Trifon, din părţile Frigiei. Pe 2 februarie este Întâmpinarea Domnului, zi cu roşu şi Sfinţii Iordan şi Gavriil.

Tradiţional, 1 februarie continuă cu a opta zi a lupilor - dar începe un alt ciclu de trei zile, numit Martinii de iarnă, care nu este dedicat marelui plantigrad, el încă mai hiberneză câteva săptămâni, ci, din nou, lupilor. Dar şi urşilor, o să vedeţi! De astăzi, de pe seară și până mâine seară este o veche sărbătoare europeană, Imbolc, am scris ieri despre ea. Nu uitați de lumânări și de dorințe!

În calendarul păstoral Sf. Trif este asimilat deseori cu Lupul Şchiop. Pentru că şi Sfântu este betegit – i s-a tăiat nasul, pentru că a fost necuvincios şi a întors-o pe Maica Domnului din drum. Gândirea populară este la fel ca la jocul acela vechi pe calculator care se numea „lemmings”. Sf. Trif este un „opritor” care o întoarce din drum pe Maica Domnului.

În această istorie găsim experienţa plină de amărăciune a omului de rând, a poporului umilit. Chiar şi atunci când avea dreptate şi făcea un lucru bun, amărâtul din popor era pedepsit pentru că nu a fost „politicos”. Nimic nou sub soare!

În calendarul agricol ziua de 1 februarie este, mai bine zis era, foarte importantă. Sf. Trifon i se conferă puteri asupra „goangelor”, insectelor dăunătoare. Dar, în primul rând este, mai bine zis a fost, o sărbătoare a viticultorilor, a viţei de vie.

Sub acest aspect Sf. Trifon este ecoul, poate chiar urmaşul zeului Dionysos, fiul marelui Zeus şi a frumoasei, dar muritoarei Semele. Obiceiurile practicate demult sunt cele ale micilor Mistere Eleusis.

Robotizarea, industrializare şi chimizarea agriculturii, viticulturii etc au salvat, poate, de la foamete, milioane și miliarde de oameni. Dar aceste nobile îndeletniciri şi-au pierdut „sufletul”. Obiceiurile, practicile apotropaice s-au uitat, nu se mai practică. Ca rezultat, alimentele nu mai au gust!  Unele nici nu mai au mirosul specific. Suntem infectați de mult...