Barack Obama a fost întâmpinat la sosirea în Arabia Saudită de un guvernator și alți oficiali de rang mic, semn că relațiile dintre cele două puteri sunt la un nivel scăzut
Primirea liderului de la Casa Albă a fost extrem de diferită față de cea de care a beneficiat George W. Bush, în 2008, când a fost întâmpinat cu căldură la aeroport de fostul rege Abdullah și invitat la ferma regentului, în afara orașului.
Regele Salman și Barack Obama au fost fotografiați împreună în Palatul Regal, într-un decor luxos, făcând un schimb de amabilități. „Poporul american vă transmite salutările sale și suntem recunoscători pentru ospitalitate și pentru găzduirea Consiliul de Cooperare SUA-Statele din Golf”, a spus președintele.
Cei doi aliați trebuie să coopereze în lupta contra ISIS, explică americanii
Nemulțumiri de ambele părți
Toată lumea știe, însă, că relațiile sunt reci și că Obama încearcă să le detensioneze, după ce aliatul SUA s-a simțit amenințat în timpul revoltelor din Orientul Mijlociu și este anxios din cauza unei legi ce ar putea fi adoptată de Congresul SUA, pentru ca saudiții să poată fi dați în judecată de familiile victimelor atacurile teroriste din 11 septembrie, având în vedere că 15 din cei 19 teroriști erau saudiți. Legislația n-ar fi fost, însă, subiect de discuție acum, „pentru că niciunul dintre cei doi lideri nu este de acord cu proiectul”. Ei consideră că cele 28 de pagini ale raportului comisiei parlamentare, din 2002, ar trebui declasificate.
Războiul civil din Yemen a zguduit regiunea, iar coaliția condusă de saudiți sprijină guvernul yemenit contra rebelilor Houthi. Tensiunile datează și de la alungarea de la putere a președintele egiptean Hosni Mubarak și de la semnarea acordului cu Iranul, stat cu care saudiții nu vor să cadă la pace, nici măcar „pentru binele regiuniI”.