Veteranul rugby-ului românesc a împlinit 99 de ani. Dorința fostului jucător Victor Guțu pentru viitoarea aniversare

Sursa foto. Facebook

Unul dintre veteranii rugby-ului românesc, fostul jucător Victor Guțu a fost omagiat, în aceste zile, la împlinirea vârstei de 99 de ani. Fost jucător emblematic al mai multor cluburi românești, începând cu anul 1940, când a debutat la Tenis Club, Victor Guțu și-a încheiat cariera sportivă în anii ’70. La vârsta de 99 de ani, veteranul rugby-ului românesc este trist pentru că sportul pe care l-a practicat vreme de trei decenii și-a pierdut „casa”. Este vorba despre Stadionul Național Arcul de Triumf, care a intrat în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului.

Unul dintre cei mai longevivi jucători de rugby din România, Victor Guțu a împlinit vârsta de 99 de ani, zilele acestea, pe 14 iulie. Cu acest prilej a fost sărbătorit de apropiații săi, dar și de iubitorii acestui sport, care îi cunosc cariera și realizările. Între cei care s-au aflat, la această aniversare, alături de veteranul rugby-ului românesc s-a aflat și fostul component al echipei naționale de rugby, profesorul Nicolae Ungureanu.

„În aceste zile am avut 99 de motive să fiu fericit! Am avut bucuria și onoarea de a fi prezent la sărbătorirea zilei de naștere a unui om minunat! Mentor, prieten, om de echipa, rugbyst, domnul Victor Guțu, rămâne decanul de vârstă al rugbystilor din România. Respectat în mediul universitar unde a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Tehnice de Construcții București, domnul Guțu rămâne un jucător de rugby emblematic pentru primul club de rugby din România, Tenis Club”, sa anunțat Nicolae Ungureanu într-un mesaj dedicat veteranului în vârstă de 99 de ani.

În acest context, Ungureanu a rememorat, pe scurt principalele momente ale carierei fostului rugbyst, Victor Guțu, care s-a născut în anul 1923, subliniind că acest sport a fost marea sa pasiune.

„Marea sa pasiune a fost însă rugbyul, unde, în perioada 1940 – 1970, a evoluat la cluburile studențești sau sindicale Tenis Club Român, Politehnica, Viforul Dacia, C.A.M., Constructorul, Progresul Finanțe Bănci, Petrol – Chimie (cu care promovează în Divizia A în 1961, învingând Farul Constanța), Olimpia, Proiectantul și Arhitectură. În aceste cluburi a fost pregătit de antrenori renumiți, precum Nelu Popa, Gusti Fanella, Theodor Krantz, Cornel Munteanu, Ștefan Bârsan, Vică Ioniță și Nicolae Pădureanu. S-a născut în localitatea Sfântu Gheorghe, județul Covasna, la dată de 14.07.1923”, a mai arătat Nicolae Ungureanu.

Sursa foto: Facebook

Marele regret al veteranului de 99 de ani

Tot în acest context, fostul component al Naționalei de rugby a României a menționat că a purtat o discuție cu veteranul Victor Guțu cu privire la situația actuală a acestui sport. El a subliniat că acesta s-a arătat trist de faptul că Stadionul Național „Arcul de Triumf”, considerat casa rugby-ului românesc, a trecut în administrarea Ministerului Tineretului și Sportului.

Dorința cea mai mare a veteranului de 99 de ani este, potrivit lui Nicolae Ungureanu, ca la aniversarea de 100 de ani să poată reveni pe această arenă și să spună „Am ajuns acasă”.

„Am avut plăcerea să vorbesc cu acest om minunat despre trecutul, prezentul și viitorul rugbyului în România. Am citit tristețea în ochii lui atunci când îmi povestea despre Stadionul Național «Arcul de Triumf», «dispărut» în buzunarele adânci ale politicienilor care fac jocuri de culise la masă fotbalului. Își dorește că la 100 de ani să poată veni pe stadionul de la «șosea» și să spună «Am ajuns acasă». Până atunci, la 99 de ani speră că «lumea asta nebună» să înțeleagă că este nevoie de iubire și rugby ....”, a mai scris Nicolae Ungureanu, într-o postare pe Facebook în care l-a omagiat pe Victor Guțu.