Un raport al Juriului a concluzionat că mai mult de 300 de preoți au abuzat peste 1000 de copii identificabili în ultimii ani și este ruşinos că biserica a fost implicată într-o „ascundere sistematică”.
Cu toate acestea, criticii Vaticanului spun că ar fi trebuit să răspundă mai devreme și să susțină că Biserica Catolică - și chiar și Papa Francisc - își asumă responsabilitatea în fața unui val de scandaluri de abuz în întreaga lume.
Ce spune declarația Vaticanului? Declarația purtătorului de cuvânt al Vaticanului, Greg Burke, condamnă cu forța abuzul sexual asupra copiilor, dezvăluit în raportul de la Pennsylvania. "Rușinea și tristețea" sunt cuvinte care exprimă sentimente față de crimele care sunt descrise drept "criminale și morale condamnabile".
"Biserica trebuie să învețe din trecutul ei și ar trebui să existe responsabilitate atât pentru abuzatori cât și pentru cei care au permis abuzul". Există un mesaj pentru victimele abuzului: "Papa este de partea lor" și "Biserica vrea să-i asculte pentru a elimina această groază tragică", afirmă declarația.
Ancheta durează de 18 luni unde a descoperit cazuri grave de abuz, dar şi o acoperire sistematică a lor. "Preoții au răpit băieți și fete iar bărbații lui Dumnezeu, care erau responsabili pentru ei, nu numai că n-au judecat cazurile, ci au ascuns totul ", a concluzionat raportul.
Însuși Papa Francisc a fost acuzat că nu a reușit să se apuce de seria de scandaluri din întreaga lume. El a cerut scuze la începutul acestui an pentru "greșeli grave" de judecată pentru apărarea unui episcop acuzat de ascunderea unor cazuri de abuz sexual asupra copiilor în Chile și a fost, de asemenea, criticat pentru faptul că nu a acționat împotriva unui alt episcop din Australia.
O acuzație deosebită împotriva Bisericii Catolice este că, deși mulți preoți au fost pedepsiți pentru abuzul copiilor, nu este şi cazul episcopilor care au acoperit crimele. Există apeluri la o revizuire a regulilor care dictează că numai Papa poate să-i îndepărteze sau să-i pedepsească pe episcopi - deși există peste 5 000 în întreaga lume, notază euronews.