Vaticanul, noul teren al războiului SUA-China. Sfântul Scaun și dracii roșii

Vaticanul, noul teren al războiului SUA-China. Sfântul Scaun și dracii roșii

Diplomația americană face presiuni asupra Vaticanului să nu reînnoiască un acord cu Beijingul în cadrul căruia vor fi numiți episcopi catolici cu acordul Partidului Comunist Chinez.

Dar criticii spun că acordul nu a făcut nimic pentru a îmbunătăți condițiile pentru catolici sau alte minorități religioase și conferă legitimitate morală și autoritate unui regim represiv.

Se estimează că un milion de musulmani uiguri au fost închiși și „reeducate”, creștinii au fost hărțuiți și bisericile le-au fost distruse, potrivit raportului anual al Departamentului de Stat al SUA din 2019 privind libertatea religioasă.

Preoții catolici disidenți au fost puși în arest la domiciliu, li s-a interzis să slujească, unii au fost torturați iar alții sunt dați dispăruți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Diavolul în detalii

Benedict Rogers, activist și fondator al Hong Kong Watch, a declarat că acordul Vaticanului cu China vine într-un moment de „cea mai gravă represiune a drepturilor omului de după masacrul din Piața Tiananmen și cea mai gravă opresiune asupra religiei în toate formele sale de după Revoluția Culturală” a lui Mao.

Acordul a „cumpărat tăcerea papei” cu privire la presupusului genocid al uigurilor și al represiunii din Hong Kong, a spus Rogers. „Au recunoscut autoritatea papei, dar la un preț prea mare - papa este subminat și nu există niciun beneficiu pe teren”.

Chris Patten, ultimul guvernator britanic al Hong Kongului și consultant la Vatican, a declarat că biserica și-a pierdut credibilitatea în secolul al XX-lea, fiind acomodată cu dictatorii. Patten a spus că se teme că Vaticanul se apropie de Partidul Comunist Chinez „în cel mai rău moment posibil”.

„Vaticanul trebuie acum să spună clar ce s-a convenit și ce s-a realizat", a declarat el pentru Politico. „Avem dreptul să știm ce s-a făcut în numele nostru”.

Detaliile pactului, care trebuie reînnoit până pe 22 octombrie, nu au fost făcute publice, dar un fost diplomat la Sfântul Scaun a declarat că probabil se bazează pe un proiect de acord cu Vietnamul, unde statul va furniza o listă a episcopilor aprobați , iar papa își păstrează ultimul cuvânt. Vaticanul nu a răspuns la o cerere de comentarii.

Susținătorii acordului spun că au existat câteva rezultate pozitive din perioada interimară de doi ani, inclusiv recunoașterea autorității papei și unirea chinezilor catolici într-o singură biserică.

„După 70 de ani întreaga biserică din China este unită în comuniune cu Roma”, a spus Francesco Sisci, sinolog la Universitatea Renmin din din Beijing. „Toți episcopii sunt recunoscuți de papă și niciunul nu este în afara binecuvântării sale".