Vaticanul caută viaţă după moartea cerebrală

Dezbaterea pune sub semnul întrebării moralitatea transplantului de organe.

Un editorial de pe prima pagină a publicaţiei Vaticanului, „L’Osservatore Romano“, consideră că „moartea cerebrală“ nu este suficientă pentru a stabili „sfârşitul vieţii“, un concept care pune sub semnul întrebării moralitatea transplantului de organe din punctul de vedere al Bisericii. În vreme ce unii reprezentanţi ai Bisericii au aprobat ideea exprimată în ziar, un comunicat al Consilului Pontifical pentru pastorala sănătăţii a anunţat totuşi că Vaticanul susţine donarea de organe.

Momentul publicării editorialului, semnat de Lucetta Scaraffia, specialistă în bio-etică şi profesoară de istorie modernă la Universitatea din Roma, coincide cu împlinirea a 40 de ani de la publicarea aşa-numitului raport „Harvard“. Raportul, care a permis renunţarea la stopul cardiovascular ca semn al morţii clinice în favoarea unei encefalograme plate, a făcut posibile transplanturile de organe, acceptate acum de aproape toate ţările dezvoltate, cu excepţia Japoniei.

Papa are card de donator

Autoarea articolului susţine că „justificarea ştiinţifică a unei astfel de alegeri (...) este repusă în cauză în prezent de noi studii care aruncă îndoiala asupra faptului că moartea creierului provoacă dezintegrarea corpului“. În acest sens, articolul citează cazul unor femei declarate moarte sub aspect cerebral, care au fost menţinute de aparate pentru a permite naşterea copiilor.

În vreme ce cardinalul Javier Lozano, citat de „The Daily Telegraph“, a declarat că este de acord „în întregime“ cu autoarea, Vaticanul a subliniat oficial că poziţia Bisericii rămâne cea evocată de Papa Pius al XII-lea în urmă cu 40 de ani. „A dona organele este un lucru foarte bun“, a precizat un comunicat al Consiliului Potifical.

Un amănunt interesant pentru dezbatere a venit de la Asociaţia Donatorilor de Organe din Italia, care a precizat că Papa Benedict al XVI-lea are el însuşi un card de donator.

PROGRES

Legislaţia românească, în schimbare

În România, medicii pot preleva organe de la pacienţii în moarte cerebrală doar dacă familia îşi dă acordul pentru asta, specifică medicul Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD Bucureşti. Diagnosticul de moarte cerebrală este pus doar atunci când se certifică prin teste clinice şi de laborator că există o afectare ireversibilă a creierului pacientului. Legislaţia transplantului s-ar putea schimba până la sfârşitul anului, când ar urma să intre în vigoare acordul prezumat. Acesta prevede ca persoanele care nu şi-au exprimat, în scris, din timpul vieţii, o altă dorinţă vor deveni automat donatori de organe, fără să mai fie nevoie de acordul familiei. (Mihaela Năftănăilă)