Vatican, reacție tardivă în cazul episodului care a șocat lumea creștină, la Jocurile Olimpice

Vatican, reacție tardivă în cazul episodului care a șocat lumea creștină, la Jocurile Olimpice Papa Francisc. Sursa foto:Facebook/ Vatican News

Europa. La o săptămână după episodul din deschiderea Jocurilor Olimpice intens criticat de creștini ortodocși, oficialii de la Vatican au emis un punct de vedere prin care au criticat interpretarea adaptată a celebrei picturi Cina cea de taină. O interpretare prezentată de travestiți, prin care s-a dorit promovarea diversității.

Reacție tardivă de la Vatican

În punctul de vedere emis de Vatican la o săptămână după deschiderea Jocurilor Olimpice, Sfântul Scaun menționează că „deplânge ofensa” adusă creștinilor și se declară „întristat de anumit scene de la ceremonia de deschidere”.

A trecut o săptămână de la scena care a scandalizat lumea creștin-ortodoxă, iar sâmbătă, 03 august, oficialii de la Vatican au emis o declarație în limba franceză prin care condamnă episodul respectiv. Mai mult decât atât, Sfântul Scaun se alătură creștinilor jigniți și este „întristat de anumite scene de la ceremonia de deschidere”.

scena criticată de Vatican

Scena din deschiderea Jocurilor Olimpice. Sursa foto: Arhiva EvZ

Scena care a scandalizat creștinismul

„La un eveniment prestigios în care întreaga lume se reuneşte pentru a împărtăşi valori comune, nu ar trebui să existe aluzii ridicole la religie", se menționează în comunicatul emis de Vatican. Reamintim că pe 26 iulie, în timpul ceremoniei de deschidere a Jocurile Olimpice, organizatorii au pus în scenă o reinterpretare a picturii Cina cea de Taină, în care personajele originale au fost înlocuite de travestiți.

Ne puteți urmări și pe Google News

Producătorul și DJ-ul Barbara Butch, o voce emblematică în rândul comunității LGBTQ, a purtat o coafură argintie care ar fi trebuit să imită o aureolă, timp în care a fost înconjurată de dansatori și artiști travestiți, spre nemulțumirea episcopilor catolici francezi care au criticat intens episodul respectiv invocând faptul că ridiculizează creștinismul.

Oficialii de la Vatican, evazivi în declarații

În urma criticilor din spațiul public, directorul artistic al ceremoniei, Thomas Jolly, a declarat în repetate rânduri că episodul respectiv nu a fost inspirat din Cina cea de Taină. Directorul a subliniat că prin scena respectivă s-a urmărit promovarea diversității și gastronomiei franceze.

Organizatorii Jocurilor Olimpice și-au cerut scuze și, ulterior au șters de pe platformele online controversata scenă. Întrebat de ce a fost nevoie de o săptămână pentru ca Sfântul Scaun să emită un punct de vedere pe acest sens, purtătorul de cuvânt de la Vatican a refuzat să ofere un răspuns.