Sfântul Scaun a publicat, marți, Raportul privind abuzurile sexuale ale fostului cardinal și arhiepiscop de Washington, Theodor Edgar McCarrick. Cardinalul secretar de stat Pietro Parolin afirmă că publicarea Raportului s-a făcut pentru că "am fost animați de căutarea adevărului și pentru ca erorile trecutului să nu se mai repete".
„Raportul privind cunoașterea instituțională și procesul decizional al Sfântului Scaun referitor la fostul cardinal Theodore Edgar McCarrick (din 1930 până în 2017)", pe care Secretariatul de Stat l-a elaborat în virtutea mandatului papei, a fost publicat marți. Este un text consistent, care a avut nevoie de doi ani de lucrări.
Raportul răspunde la angajamentul asumat de Papa Francisc de a analiza cazul McCarrick, vinovat de abuzuri sexuale în dauna minorilor și a adulților, și reprezintă, în același timp, un act de solicitudine față de comunitatea catolică americană, rănită și dezorientată de aceste fapte.
În general, din Raport ies la suprafață mai multe aspecte sigure. Primul se referă la erorile comise, care au permis unei persoane responsabile de aceste infracțiuni să ajungă până acolo încât să desfășoare roluri înalte în ierarhie: erori care au dus deja la adoptarea unor norme în Biserică pentru a evita repetarea acestor fapte. Un alt aspect se referă la absența, până în 2017, a acuzațiilor concrete privitoare la abuzurile asupra minorilor comise de McCarrick. Prima acuzație concretă care implică minorii datează de acum trei ani și a dus la deschiderea imediată a unei proceduri canonice, care s-a încheiat cu decizia Papei Francisc de a-l demite din funcția de cardinal pe McCarrick și, ulterior, de a-l demite din rândul clericilor
Acest caz reprezintă o pagină dureroasă din care Biserica are numai de învățat. Este posibil, într-adevăr, a citi unele măsuri adoptate de Papa Francisc după summit-ul pentru ocrotirea minorilor din februarie 2019 chiar în lumina acestui caz, printre măsurile adoptate fiind abolirea secretului pontifical pentru cazurile de abuzuri sexuale.
„După cum se observă din volumul raportului și al cantității de documente și de informații cuprinse, totul a fost întreprins în căutarea adevărului", afirmă într-o declarație cardinalul secretar de stat Pietro Parolin. Prelatul adaugă: "Durerea este însoțită de o privire de speranță. Pentru ca aceste fenomene să nu se mai repete, avem nevoie, pe lângă norme mai eficiente, de o convertire a inimilor. Este nevoie de preoți credibili, vestitori ai Evangheliei, și trebuie să fim cu toții conștienți că acest salt este posibil numai cu ajutorul harului Duhului Sfânt, încrezători fiind în cuvintele lui Iisus: Fără mine, nimic nu puteți face".
(Rador)