Vasile Rotaru, in Valea Regilor

Vasile Rotaru, in Valea Regilor

Redactorul si prezentatorul stirilor sportive de la Realitatea TV a petrecut un concediu inedit pe nisipurile egiptene.

Pentru mine este mai simplu sa plec in vacanta de iarna dupa Sarbatori. Si asta pentru ca nu stiu exact daca voi lucra de Craciun sau de Revelion. Asa ca, anul trecut, am plecat in concediu in februarie, in Egipt.

Un oras cat o tara

Cairo este un oras cu 16 milioane de locuitori noaptea si cu vreo 20 de milioane ziua, luand in calcul muncitorii care fac naveta.. Ceea ce m-a socat a fost imensitatea lui, circulatia si faptul ca descopeream un oras mai prafuit si mai murdar decat Bucurestiul.

La Cairo m-a asteptat un prieten care era acolo de cateva luni, la o bursa de studii. Impreuna am mers la Piramidele din Ghiza, la citadela, in bazar si la Muzeul de Egiptologie - care merita vizitat macar pentru mumia lui Ramses al II-lea ori sarcofagul lui Tutankamon.

Am stat in Cairo aproape trei zile, suficient timp ca sa ne plimbam si cu o camila, sa observam ca un litru de benzina costa de aproape trei ori mai putin ca la noi, ca oamenii sunt primitori, ca exista politie turistica si ca este mai ingaduitoare cu strainii decat cu propriii cetateni si ca taxiurile sunt ieftine, dar si foarte hodorogite. Interesant a fost sa ma plimb prin Cairo cu vreo doua Dacii de prin ‘75-’80.

Temple stravechi

De la Cairo am luat trenul spre Luxor. La gara, un politist ne-a explicat ce scrie pe biletele noastre, pentru ca niciunul dintre noi nu stie araba. Am calatorit cu trenul opt ore. Am mers noaptea, ca sa ne ramana mai mult timp pentru obiectivele turistice. Am traversat Nilul cu vaporasul si am inchiriat un taxi pentru care am negociat.

Am vizitat Valea Reginelor, Valea Regilor si templul Reginei Hatshepsut. Am intrat in mormintele sapate cu mii de ani in urma pentru faraoni precum Sethi I, Tutankamon sau Nefertiti. Am admirat maretia templului sapat in stanca din ordinul Reginei Hatshepsut sau templul lui Ramses al II-lea, care glorifica cea mai veche batalie cunoscuta, cea de la Kadesh. Obiectivele erau pazite de militari care aveau bazele situate pe cele mai inalte dealuri. A doua zi am vizitat si templele de la Karnak si Luxor.

A urmat ziua in care am descoperit „placerea” de a negocia. Am mers in Marele Bazar din Cairo ca sa cumparam suveniruri si esente de parfumuri.

Arta de a negocia

Statuete Tutankamon, sarcofage in miniatura, piramide din metal, gips sau diverse rasini, costume pentru dansatoare din buric, haine traditionale arabe, mirodenii, pentru toate trebuia sa te tocmesti cu tupeu! Comerciantii iti cereau de obicei un pret dublu fata de cel real. In ultima zi in Egipt, pentru ca aveam avionul la miezul noptii, am plecat la Alexandria,  tot cu trenul. In doua ore am ajuns in orasul faimos pentru biblioteca antica, dar mai ales datorita Cleopatrei.

Orasul de pe malul Marii Mediterane nu semana mai deloc cu alte asezari din  Egipt, prafuite din cauza furtunilor din desert. O constructie moderna a luat locul anticei biblioteci. Nici macar unicul fragment dintr-un manuscris al Bibliotecii din Alexandria nu se mai afla aici, ci la Berlin. Noi am vazut doar o copie.

In locul mormintelor egiptene aici am vizitat cripte romane,  iar in locul templelor am admirat o cetate despre care se spune ca este construita pe locul uneia dintre cele sapte minuni ale Antichitatii, Farul din Alexandria. Spre seara ne-am intors la Cairo, ne-am luat bagajele si... vacanta s-a incheiat. Dimineata revedeam Bucurestiul, dar cu alti ochi - mult mai curat si mai mic.

Cazare

Hotel London, langa gara din Luxor

> Cand am ajuns in Luxor ne-am cazat la un hotel mai aproape de centru si de gara. > Hotelul se numea London. Era destul de curat si avea dus si televizor. > Cazarea a costat cam 15 dolari pe noapte. Dupa ce ne-am instalat in camera am si iesit sa vizitam orasul. > Seara am adormit repede, in ciuda zgomotului creat de chemarea la rugaciune a credinciosilor musulmani. Moscheea era aproape de hotel, dar eu eram prea obosit ca sa ma deranjeze slavirea lui Allah prin boxele minaretului.

Restaurant

Falafel si peste proaspat

> In Alexandria am mancat peste proaspat scos din apele Marii Mediterane. > Ne-am ales fiecare ce specie de peste am vrut si apoi ni l-au gatit chiar in fata noastra. > A fost o experienta deosebita, mai ales ca egiptenii consuma destul de mult peste, dar si diverse preparate mediteraneene, iar mancarea este destul de ieftina. > Printre felurile de mancare pe care le-am consumat se numara si falafelul, pe care l-am savurat dupa o calatorie obositoare de opt ore cu trenul, de la Cairo pana in Luxor.

Sfaturi

Invatati sa va tocmiti la preturi!

> In Egipt, negociezi orice in bazar sau cu vanzatorii de pe strada: pretul calatoriei cu taxiul, minicroazierele pe Nil ori plimbatul cu camila. > Daca vreti sa calatoriti cu trenul din Cairo pana in Luxor mergeti pe timp de noapte ca sa va ramana timp pentru a vizita cat mai multe obiective turistice. > Daca vizitati Insula Bananelor aveti mari sanse sa asistati la o nunta traditionala. > Temperaturile sunt destul de ridicate acolo, asa ca nu va luati multe haine groase, indiferent de anotimp.

Ne puteți urmări și pe Google News