Vasile Dîncu, omagiu celor opt militari morți în martie. Ce știe și nu spune ministrul Apărării

Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul apărării Vasile Dîncu a adus un omagiu, miercuri, de Ziua Aviației Române, celor opt militari care au pierit la datorie, în luna martie, în accidentul aerian din Constanța. El a vorbit despre „sacrificiul suprem” pentru „apărarea granițelor” în cazul acestora, fapt care ridică o serie de întrebări despre misiunea reală a militarilor.

Discursul ministrului apărării a început cu amintirea celor opt militari care au murit în luna martie în ceea ce, numește Vasile Dâncu a fost „o catastrofă aeriană”.

„Sacrificiul lor nu va fi nicicând uitat. Ei s-au alăturat întru eternitate galeriei eroilor aerului căzuți pentru România, în toate timpurile, care au apărat, până la sacrificiul suprem, porţile albastre ale țării noastre”, a transmis ministrul de Ziua Aviației Române.

Care este contextul

La începutul lunii martie, un avion MiG 21 LanceR s-a prăbușit în județul Constanța, iar pilotul a fost găsit mort. El plecase cu elicopterul pentru a căuta un avion care s-a prăbușit.

În accidentul aviatic în care a fost implicat și elicopterul IAR 330-Puma, pe 2 martie, şi-au pierdut viaţa 7 militari. Pe lângă cei cinci membri ai echipajului comunicați inițial, urcaseră la bord și doi salvatori pe mare din cadrul Forțelor Navale Române.

Situația securității din Marea Neagră

Ministrul Vasile Dîncu a vorbit și despre situația de securitate în zona Mării Negre, în contextul războiului din Ucraina. Acesta a menționat că la summitul NATO de la Madrid, Marea Neagră a stat în centrul discuțiilor și a atenției planificatorilor strategici ai Alianței, care vor echilibra postura de apărare și descurajare a oricărei agresiuni pe întregul flanc estic.

Ministrul a precizat că „în mod evident, apărarea începe de acasă”, iar Forțele Aeriene Române, alături de celelalte categorii de forțe ale armatei României, au contribuit în mod direct, cu misiuni și sarcini îndeplinite, la întărirea permanentă a capacității de apărare a țării noastre.

De asemenea, ministrul a menționat că începând din anul 2023, alocările din PIB vor crește la 2,5% în vederea retehnologizării Forțelor Aeriene cu sisteme și tehnică moderne, interoperabile și integrate, care să asigure saltul necesar pentru a putea aborda cu succes provocările actuale și viitoare.

Vor fi achiziționate și noi echipamente sau servicii de modernizare pentru aviația militară, printre care modernizarea și operaționalizarea a încă 32 de aeronave F-16, respectiv dotarea cu aeronave de generația a V-a.  Vor fi modernizate și avioanele şcoală IAR-99.

La fel de importantă pentru securitatea țării și a teritoriului aliat este și continuarea programului „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare – PATRIOT”, un sistem testat în luptă și capabil să angajeze toate tipurile de amenințări aeriene actuale pe care rachetiştii sol-aer deja îl exploatează și se pregătesc pentru recepționarea următoarelor sisteme aferente acestui proiect.

Mesaj de mulțumire pentru piloții militari

Vasile Dîncu le-a transmis piloților militari că sunt în prima linie la frontierele, „vigilenți, atenți în fiecare clipă, gata de o reacție cât mai clară și rapidă, în acord cu prevederile tratatelor la care România este parte. Știu că această capacitate vă este testată periodic și, alături de forţele aeriene aliate care ne susţin, aţi reuşit să protejați cu succes spaţiul aerian românesc și o veți face în continuare, cu același ridicat simț al datoriei.

Doresc să vă mulțumesc pentru că faceţi din cerul României un spaţiu paşnic şi sigur, în special în contextul de securitate actual și să vă transmit că atât Țara cât și Alianţa Nord-Atlantică se bazează pe dumneavoastră”, a încheiat ministrul apărării, citat de știripesurse.ro.