Evenimentul Zilei > Politica > Vasile Blaga vrea unificarea Dreptei. Doar cu PNL
Vasile Blaga vrea unificarea Dreptei. Doar cu PNL

Vasile Blaga vrea unificarea Dreptei. Doar cu PNL

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a anunţat că partidul său se pregăteşte de unificare cu liberalii lui Antonescu. PMP este considerat un adversar.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a îngropat proiectul unificării Dreptei după europarlamentare. Proiectul va consta în unirea dintre PDL şi PNL şi va avea loc după prezidenţiale, a anunţat el. "Marea unificare va fi PDL plus PNL. Am mare încredere în colegii mei tineri, care vor conduce partidul în 2017, şi discut cu ei. La fel gândesc şi foarte mulţi din PNL", a spus Vasile Blaga.
"După alegerile prezidenţiale cred că e posibilă şi ar fi şi necesară (…) Un singur mare partid de dreapta care să se opună cu succes PSD, prin unificarea PDL şi PNL", a dezvăluit Blaga planurile sale. Întrebat ce se întâmplă cu celelalte partide mici de pe dreapta, preşedintele PDL a spus că "vor veni spre matcă dacă vor dori".
Coinci­denţă sau nu, despre coagularea Dreptei, a vorbit ieri şi liderul liberal Sorin Frunzăverde, pe vremuri membru PDL şi un apropiat a lui Blaga. "Toate grupările de dreapta, în acest moment, sunt în opoziţie, iar în acest context e un moment fericit pentru constituirea unei Drepte puternice, aşa cum a fost pe vremuri Alianţa Dreptate şi Adevăr", a spus Frunzăverde, care a susţinut că momentul potrivit pentru această coagulare ar fi după primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Nici o relaţie cu PMP
Intenţia lui Blaga de a continua alături de liberalii lui Antonescu a fost confirmată, indirect, de către vicepreşedintele PDL Ioan Bălan, care a respins orice discuţii cu PMP, chiar şi după alegerile pentru Parlamentul European. "PDL are drumul lui propriu şi milităm pentru voturi la PDL. PMP ne e adversar ca toate celelalte partide", a declarat Bălan.
El a subliniat că nu există niciun fel de înţelegere între PDL şi PMP pentru ceea ce va urma după alegerile europarlamentare. "După alegerile europarlamentare, fiecare partid politic va fi cântărit după scorul obţinut. Nu este niciun fel de înţelegere azi pentru ce va să fie după 25 mai", a mai declarat vicepreşedintele PDL.
Declaraţiile liderilor democrat-liberali contravin intenţiilor altor formaţiuni de dreapta, care consideră că opoziţia anti-USL ar trebui să se unifice după europarlamentare şi să prezinte un candidat unic la alegerile prezidenţiale.
Oficial, însă, Blaga declară că principalul adversar al partidului său rămâne PSD. "Noi am fost în opoziţie per­manentă cu acest partid, exceptând cele opt luni nefericite în care am fost la guvernare, dar eu şi atunci m-am opus", a susţinut fostul ministru de Interne din guvernarea PDL-PSD (decembrie 2008 – octombrie 2009).