Vasile Blaga: Emil Boc nu rămâne şeful PDL dacă pierdem alegerile

Vasile Blaga: Emil Boc nu rămâne şeful PDL dacă pierdem alegerile

PRIMUL INTERVIU DUPĂ ALEGERILE DIN PDL. Vasile Blaga spune că problema cea mai mare a PDL este faptul că "guvernul conduce partidul" şi apreciază că în Modrogan e nevoie de "un preşedinte cu normă întreagă". "Dezbaterile politice din partid lipsesc complet de multă vreme", spune el.

La doar câteva zile de la reconfirmarea lui Emil Boc preşedinte al PDL, Vasile Blaga vorbeşte despre starea partidului şi despre lucrurile care nu au funcţionat şi trebuie corectate.

EVZ: Aţi spus că veţi candida doar dacă lucrurile se vor tensiona în partid. Cine le-a tensionat? Vasile Blaga: Am spus că voi candida dacă lucrurile se vor tensiona şi dacă nu vor merge bine. Şi mă refeream la dezbaterile politice din partid care lipsesc complet de multă vreme. Dacă le-am fi avut, foarte multe lucruri pe care le-am făcut în această perioadă pentru ţară puteau să aducă puncte, nu să scadă. Pe de altă parte, am căzut în aceeaşi greşeală în care au căzut toate partidele după ’90, când au ajuns la guvernare. Nu mai conduce partidul guvernul, ci guvernul conduce partidul.

Partidul nu era condus? Când guvernezi, mai ales într-o perioadă atât de dură, nu poţi pur şi simplu să fii atent şi la partid. Nu ai timpul necesar. Nu întâmplător am zis că e nevoie de un preşedinte cu normă întreagă la partid. Programul de guvernare l-am asumat împreună, măsurile dure pe care le-am luat le-am luat împreună, dar, mai departe, de viaţa internă de partid, n-am mai discutat. Noi n-am mai discutat practic între noi şi asta a fost o mare problemă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Spuneaţi că au fost şi alte probleme... Am văzut şi poziţia domnului preşedinte Boc că ne-am consultat la toate deciziile majore. Aşa este. În ceea ce priveşte guvernarea, ne-am consultat şi am susţinut toate măsurile. Dar despre ce facem cu partidul, când vom începe să reconstruim relaţia cetăţean-politică, ce facem să ieşim din izolare, ce facem mai departe pentru a aduce în jurul nostru segmentul societăţii civile care împărtăşeşte valorile de centru dreapta sau de dreapta, când regândim mecanismul de promovare, pentru că până la urmă trebuie să introducem în partid meritocraţia, am discutat, dar nam luat decizii. Toate acestea au fost elemente importante din programul meu politic "O Românie dreaptă. O Românie europeană" şi mă voi lupta în continuare pentru a le impune în partid.

Ce a spus Emil Boc despre aceste deficienţe? A spus «Da, o s-o facem», dar n-am făcut-o.

"În PDL, noi n-am mai discutat între noi şi asta a fost o mare problemă.", VASILE BLAGA, senator PDL

CAMPANIA INTERNĂ

"Atacurile doamnei Udrea au fost absolut nedrepte"

Cine v-a învins la congresul PDL, Emil Boc sau Traian Băsescu? Emil Boc.

Mi s-a părut că Traian Băsescu. Preşedintele Traian Băsescu este un om respectat în PDL. Sigur că poziţionarea domniei sale a avut o anumită influenţă. Nu ştiu cum a votat fiecare în cabină, cu mintea sau cu sufletul, dar sigur că a avut o influenţă. Cât? Nu ştiu. Până la urmă a câştigat Emil Boc.

Cum vă explicaţi atacurile preşedintelui? N-aş vrea să mai discut subiectul. Am spus de fiecare dată, partidul ştie cât m-am implicat în campanie. Am spus întotdeauna că partidul trebuie condus ca în perioada 2001-2004, cea mai dificilă pentru noi, când PSD îşi propunea să ne destructureze. Atunci a fost condus cu statutul în mână, cum, cred eu, va fi condus şi de ieri. Erau încurajate discuţiile în partid, la toate nivelurile. Şi trebuie încurajate şi acum, dar după ce o decizie e luată, ea trebuie respectată. Nu e un gest de autoritarism, este pur şi simplu disciplină. Încurajăm discuţiile între generaţii, pentru că e absolut nevoie şi de experienţa celor mai în vârstă, şi de aplombul celor tineri. Cu o singură condiţie: să ai expertiză într-o zonă. Nu cred în oamenii care le ştiu pe toate.

Apropo de parteneriatul cu preşedintele Traian Băsescu, şeful statului a spus că vi l-aţi asumat fără să-l întrebaţi. Eu consider că am fost partener în permanenţă cu domnul preşedinte Traian Băsescu. Dacă se referă la această campanie internă din partid, nu i-am pomenit niciodată numele, ci doar răspunzând la întrebări.

Elena Udrea a susţinut atacurile la adresa dumneavoastră. Cum le-aţi perceput şi mă refer aici la blatul cu mogulii şi cu opoziţia? Absolut nedrepte. Mai ales că doamna Udrea este ministru la un minister pe care l-am condus înaintea ei. Ştia exact dacă s-au făcut sau nu finanţări către televiziuni, către moguli, şi vă garantez că nu, şi ştia exact ce se poate şi ce nu se poate din acest punct de vedere.

Pe de altă parte, să nu uităm eu am fost ministru de interne patru zile în 2009 şi doar opt luni şi jumătate în 2010. Deci nu văd cu ce atacuri să fi venit opoziţia faţă de activitatea mea, că nu mai eram ministru de atâta timp.

Vizavi de implicarea în bătălii politice, am făcut şi eu trimitere la perioada 2001-2004 şi am spus că nu pot primi observaţii de la alţii care erau în alte zone politice, chiar activi. Până la urmă au fost discuţii de campanie, trecem peste ele.

După, doamna Udrea v-a propus funcţia de secretar general. Nu doamna Udrea.

A spus că puteţi să rămâneţi secretar general. Nu. Am avut două discuţii, una între patru ochi, la a doua au participat zece colegi, câte cinci de pe fiecare moţiune. Într-adevăr, domnul preşedinte Emil Boc mi-a propus să preiau funcţia de secretar general.

De ce aţi refuzat? Preşedintele trebuie să aibă lângă el, în funcţiile cheie, echipa care l-a susţinut. Secretarul general este mâna dreaptă a preşedintelui, iar din moment ce Ioan Oltean i-a şi coordonat campania am crezut de cuviinţă ca lucrurile să meargă în această direcţie.

FUNCŢII

Fără negocieri

S-a încercat o negociere? Nici înainte de Congres, nici după nu am avut niciodată negocieri între echipe.

A încercat preşedintele Traian Băsescu să facă o mediere. Nu, dimpotrivă. Există însă o cutumă în partid. O ştiţi din 2001, când colegi care l-au susţinut pe domnul Roman au intrat în Biroul Permanent Naţional, şi nu în proporţia de 23%, dacă bine reţin, ci mult mai mult. Biroul a fost construit jumătate din cei care l-au susţinut pe domnul preşedinte Băsescu, jumătate din cei care i-au susţinut pe Petre Roman şi pe Simona Marinescu.

Să înţeleg că în virtutea acestei cutume Sorin Frunzăverde a ales să candideze? Noi am făcut o înţelegere între noi, cine doreşte să candideze este liber să o facă.

Nu este o trădare? Din câte ştiu eu toţi cei din echipa dvs. care vizau o funcţie de conducere şiau depus cereri de retragere a candidaturilor. Nu a fost o trădare. Până la urmă lumea se mai gândeşte.

COMUNICARE DEFICITARĂ

"Nu reforma a scăzut partidul în sondaje"

Cine conduce PDL? Biroul Permanent Naţional şi sper să o facă mult mai eficient.

În BPN se regăsesc oameni care iau dat un vot de blam lui Emil Boc în urmă cu câteva luni, unii dintre ei atacându-l foarte dur. Cum va fi condus PDL cu astfel de echipă? Nu este un lucru uşor pentru preşedinte. Mai ales că lui i-au fost adresate mesajele de care vorbiţi, cu care eu nu am fost de acord şi m-am manifestat ca atare. Nu-i un lucru uşor, dar până la urmă cei care l-au contestat i-au susţinut moţiunea. Dar va fi mai greu pentru el, evident.

Cât credeţi în aceste condiţii că va rezista Emil Boc la guvern? Eu sper că roadele măsurilor luate să se arate, pentru că indiferent câtă muncă de partid depui, el este indisolubil legat de actul de guvernare şi sper ca lucrurile să meargă foarte bine. Mai departe, depinde de domnul Boc cum apreciază "când" sau "dacă". Cu un lucru nu sunt de acord, cu aceste dezbateri publice «rămâne Boc premier, vine un technocrat». Aceste discuţii trebuie să aibă loc doar în interiorul partidului pentru că, până la urmă duc la decredibilizarea premierului nostru, care este şeful partidului. Nu sunt de acord cu aceste discuţii şi ele trebuie curmate repede. Domnul preşedinte Boc să spună fie «nu am nicio problemă, îmi fac treaba până la capăt», fie «sunt alte resorturi şi ele trebuie rezolvate repede».

Credeţi că PDL va avea o şansă reală în alegeri cu Emil Boc rămas la Palatul Victoria? Ţelul nostru este de a guverna până în 2012 şi să câştigăm alegerile, şi localele, şi generalele, în ordinea asta, ca să putem guverna în continuare. Ar fi păcat ca toate măsurile pe care le-am luat şi pentru care au fost sacrificii, şi în partid, dar mai ales poporul le-a suportat, să nu-şi arate roadele. Mai departe, e la aprecierea domniei sale. Dar, dacă partidul şi guvernul merg cum au mers... Nu reforma a coborât partidul în sondaje, cât modul în care nu am explicat măsurile pe care le-am luat.

Ar fi mai potrivit ca Emil Boc să facă un pas înapoi? Noi avem un guvern, avem un premier. Până la urmă domnia sa va trebui să ia decizia responsabil.

Reformulez. Un premier independent ar face mai bine PDL? N-o să ies din răspuns. Pe de altă parte, nici nu pot să nu spun că este nevoie de un preşedinte de partid cu normă întreagă în Modrogan. Revenind la o declaraţie premierului referitoare la delegarea funcţiilor în partid, sunt clare sarcinile secretarului general, sunt clare sarcinile preşedintelui, restul le delegi. O singură funcţie nu poate fi delegată, cea de preşedinte de partid.

Dacă Boc demisionează, aţi susţine în parlament un premier independent? Dacă asta va fi concluzia partidului şi, sigur, partidul discută aici cu preşedintele, indiscutabil da şi o să-mi conving şi colegii să voteze. Dar asta depinde de domnul Boc. De data asta doar de el. Eu voi susţine punctul de vedere al PDL necondiţionat.

Decizia se va lua în Modrogan sau la Cotroceni? Şi în Modrogan, şi la Cotroceni şi este firesc să fie aşa. Discutăm de relaţia constituţională între primul ministru al României şi preşedintele României.

Cât va rămâne şef la partid Boc? Dacă se va întâmpla ceea ce-mi doresc, să câştigăm alegerile din 2012, atunci până la viitoarea Convenţie. Dacă nu, nu. Pentru că aşa s-a întâmplat şi în 2000. Am avut o Convenţie unde domnul Roman a fost ales în unanimitate, dar partidul, mult mai mic atunci, nu a suportat înfrângerea categorică pe care am suferit-o şi după un an de zile am avut Convenţia Naţională extraordinară în care a fost ales domnul preşedinte Traian Băsescu. Acum partidul este mult mai mare şi dacă se va întâmpla ceea ce nu-mi doresc vom avea o Convenţie naţională extraordinară.

"O singură funcţie nu poate fi delegată, cea de preşedinte de partid", VASILE BLAGA, senator PDL