Vasile Bănescu și demisia de la Patriarhie. Relația cu Patriarhul Daniel

Vasile Bănescu Sursa foto: captura video

București. Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române, și-a motivat decizia de a demisiona. El a decis să se retragă la câteva luni după ce Sinodul BOR a anunțat că reorganizează biroul de presă în contextul disputei cu ÎPS Teodosie.

 

Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei a motivat ce l-a determinat să se retragă din funcția de purtător de cuvânt. El a arătat în ce măsură decizia sa a fost influențată de disputa cu ÎPS Teodosie.

Vasile Bănescu, despre demisie

De-a lungul vremii, purtătorul de cuvânt a sancționat derapejele Arhiepiscopiei Tomisului și ale ÎPS Teodosie. El a luat poziție pentru declarațiile de susținere ale lui Putin, pentru campania anti-vaccin, anchetele DNA, dar și pentru aprecierile cu privire la femeile care ar trbui să suporte abuzurile soților. Chiar dacă declarațiile sale erau făcute în nume propriu, mulți au văzut în pozițiile lui Vasile Bănescu opiniile Patriarhului Daniel.

„Am părut atipic în ochii celor care ignorau că, de fapt, firea mea coincide cu punctele de vedere emise în spațiul public. Depinde la ce te raportezi. Eu personal m-am raportat și mă voi raporta constant la câteva repere esențiale pe care mi le-am însușit din Evanghelie, din tradiția creștină, care practic este coagulată în jurul Adevărului ca persoană, adică Hristos”, a declarat Vasile Bănescu la Prima News.

În acest context, a explicat motivele care l-au determinat să se retragă. Potrivit spuselor sale, a ales de fiecare dată să spună adevărul pe care îl știa din interior. El a considerat că este de datoria sa să-l spună, ca bun creștin, fără să ascundă lucrurile neplăcute sub preș. Vasile Bănescu a afirmat că nu se cade să diluezi adevărul, într-un cadru precum este Biserica.

„Așa a fost și în cazul meu; am ales mereu să spun adevărul, pe care nu l-am aproximat, îl știam din interior. Și atunci când ești față în față cu Adevărul, apare o datorie irepresibilă să-l mărturisești. Este un lucru firesc, prin excelență creștin, să nu bagi lucrurile neplăcute sub preș, adică să nu apelezi la tertipuri, minciună și, mai ales într-un cadru ca al Bisericii, așa ceva nu se face, nu se cade să diluezi adevărul, să-l trădezi mai ales“, a spus Vasile Bănescu.

ÎPS Teodosie. Sursa foto: arhiva EVZ

Un om dedicat adevărului

Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei se descrie drept un om al adevărului, chiar dacă acest lucru i-a adus și neplăceri. Vasile Bănescu spune că multora nu le place să vorbească despre astfel de lucruri. În opinia sa, mărturisirea adevărului face bine tuturor, în special instituțiilor, între care și Biserica.

„În mod cert, pe noi toți ne sperie adevărul. În general, nu ne place când ni se spune adevărul, dar atunci când ești într-o poziție în care ai de dat seamă despre lucruri care interesează societatea, cu atât mai puțin trebuie să fii străin de mărturisirea lui. Eu cred că acest lucru face bine oricărei instituții, nu doar Bisericii.

Vasile Bănescu este de părere că adevărul, rostit mai des, indiferent de consecințe ar face bine societății românești care se confruntă cu disfuncționalități.

„Dacă societatea românească se confruntă de atâtea decenii cu disfuncții care ne scot din minți de fiecare dată când ieșim pe stradă sau mergem în instituții, cred că acest lucru nociv este cauzat de fentarea adevărului. Eu nu am fentat niciodată adevărul, pentru că sunt un om credincios și cred că ne face foarte bine. Hristos ne spune că adevărul te eliberează, te face un om liber“, a mai spus Bănescu.

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Vasile Bănescu despre relația cu Patriarhul Daniel

Fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei a vorbit, în acest context, și despre relația cu Patriarhul Daniel. El a spus că vrea să încheie speculațiile cu privire la motivele pentru care s-a retras din funcția de purtător de cuvânt.

Vasile Bănescu a afirmat că îi datorează ceea ce este Patriarhului care l-a ajutat să rămână un om liber.

„Și ca să închei: am fost un om liber în Patriarhia Română și acest lucru i-l datorez Părintelui Patriarh Daniel, care a înțeles că adevărul trebuie mărturisit“, a mai spus Vasile Bănescu.