Vasile Bănescu a criticat în cei mai termeni duri comportamentul politic manifestat de unii candidați în alegerile locale și europarlamentare.
Vasile Bănescu, nemulțumit de atitudinea candidaților politici
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a comentat atitudinea naționalistă și antieuropeană a celor care aspiră pentru un post în administrația locală sau europeană. Vasile Bănescu a evitat să numească precis candidatul care i-a intrat în disgrații, în schimb purtătorul de cuvânt a subliniat că „oervertirea valorilor credinței este extrem de gravă!”.
„Nimic nu e mai străin creștinismului real decât manipularea credinței și a simbolurilor sale în cheie naționalistă, politică”, mai spune Vasile Bănescu în postarea de pe Facebook, pe care a intitulat-o ”Naționalismul mitoman vs patriotismul fidel realității”.
România are nevoie urgentă de educație reală și pace socială fondată pe dreptate
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănesscu, este de părere că societatea română are carențe grave în materie de educație reală și a precizat că România „are nevoie de terapie intensivă” și de pace socială fondată pe dreptate. În continuarea mesajului de pe pagina de socializare, oficialul Patriathiei descrie naționalismul în termenii puri, în termenii adevărați.
Vasile Bănescu a subliniat că ceea ce afișasează politicienii zilelor noastre care se auto-definesc ca fiind naționaliști, de fapt, prin atittudinea manifestată pun în practică „o formă gravă de delir antinațional.
Vasile Bănescu: Miezul dur al naționalismului este nația, etnia sacralizată, idolatrizată
„E necesar să înțelegem, azi, că, spre deosebire de firescul și necesarul patriotism, naționalismul guraliv și mitoman e o formă gravă de delir antinațional. Miezul patriotismului este autentică, deci discreta dragoste de patrie și de tot ce o compune (pământ natal, oameni, strămoși, limbă, istorie, tradiție, cultură, credință, sfinți, eroi și tot ce e frumos la noi).
Miezul dur al naționalismului este nația, etnia sacralizată, idolatrizată, ipocrit răsfățată, electoral adulată, tratată ca diformă entitate „folclorică”, ca indefinită ființă socială care trebuie hrănită cu povești nemuritoare rupte dintr-o vulgată a istoriei distorsionate, menită să-i exacerbeze un sentiment măgulitor de falsă excelență, o imagine de sine nerealistă, o stare vindicativă de victimă a unui mereu nefavorabil context minat de invidia și ura străinilor, ceea ce explică anticreștina xenofobie”, a mai transmis Vasile Bănescu pe Facebook.