Se pensionează tineri, cu venituri extrem de mari. De ce e criză de magistrați

Se pensionează tineri, cu venituri extrem de mari. De ce e criză de magistrați Sursa foto Arhiva EVZ

Se pensionează tineri, cu venituri extrem de mari. De ce e criză de magistrați. Ministrul Alina Gorghiu a anunțat că vârsta de pensionare a magistraților va crește.

Vârsta de pensionare a magistraților va crește, a anunțat Alina Gorghiu, ministrul Justiției. Aceasta a mai spus că o mare greșeală făcută de autorități a fost că au oferit pensii mai mari ca salariul. Ea a declarat că profesia de magistrat este una de vocație.

„Este important că, prin reforma aceasta, magistrații rămân în sistem, când au cea mai mare experiență, forță de muncă și capacitatea de a face actul de justiție unul eficient.

Au fost greșeli necorectate în timp de decidenți, care au permis să fie pensiile mai mari ca salariul, lucru care era o invitație practic pentru ieșirea la pensie.

Ne puteți urmări și pe Google News

Profesia de magistrat e una de vocație, ei contribuie activ la sănătatea democrației”, a declarat Alina Gorghiu pentru „Adevărul”. „Să nu uităm însă că magistrații au interdicții, restricții pe care alte categorii profesionale din sistemul public nu le au”, adaugă Alina Gorghiu.

Vârsta de pensionare a magistraților va crește gradual

Alina Gorghiu a mai anunțat că va fi o creștere graduală a vârstei de pensionare în cazul magistraților. Criza personalului este o altă mare problemă în România și sistemul are nevoie de specialiști, chiar dacă se află în prag de pensionare.

„Criza personalului în sistem este acută, nu este o noutate. Și cred că este un plus menținerea în sistem a specialiștilor. Este esențial să aibă loc o creșterea etapizată a vârstei de pensionare, o tranziţie raţională spre noua condiţie de dobândire a dreptului la pensie de serviciu.

Parlamentul are obligația de a pune în acord legea cu decizia Curții Constituționale. Am încredere că se va ajunge la o soluție agreată de sistem”, mai precizează ministrul Justiției.

Reforma administrativă şi fiscală. Ministrul Justiţiei se scuză

Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

În luna august, Curtea Constituțională a făcut inventarul părților problematice din proiectul de lege privind reforma pensiilor speciale. Magistrații Curții Constituționale a României au cerut și gândirea unei eșalonări a creșterii vârstei de pensionare corecte, fiind nemulțumiți de cea actuală.

Ce spun judecătorii

Judecătorii consideră că punctul de plecare al legiuitorilor este unul ce nu ține cont de realitate.

„Prin modul defectuos de redactare, se realizează o creștere bruscă și intempestivă a vârstei de pensionare cu 10 ani pentru persoanele născute începând cu anul 1976. Astfel, pentru aceste persoane are loc nu numai o creștere intempestivă a vârstei de pensionare cu 10 ani, față de cele născute în anul 1975 sau anterior acestuia, care se pensionează la 50 de ani, ci și o creștere cu 13 ani față de sistemul actual de pensionare, care valorifică doar vechimea în funcție, nu și vârsta de pensionare.

Se creează astfel o falie între generații determinată de criteriul vârstei, ceea ce înseamnă că eșalonarea creșterii vârstei de pensionare stabilită în anexa nr.2 la lege este doar proclamată, pentru că, în realitate, reglementează – în mod implicit – că pentru persoanele născute începând cu anul 1976 vârsta standard de pensionare este de 60 de ani”, subliniază judecătorii în motivarea părților cu probleme din legea pensiilor speciale.

În 2020 s-au pensionat 174 de judecători şi 129 de procurori. În anul 2021 s-au pensionat 248 de judecători şi 143 de procurori. În 2022 numărul magistraților care au ieșit la pensie: 464 de judecători şi 256 de procurori.