Variola maimuței, depistată în mai multe state din Europa. Cât de grave sunt cazurile și ce măsuri s-au luat

Variola maimuței, depistată în mai multe state din Europa. Cât de grave sunt cazurile și ce măsuri s-au luat Sursa foto: Dreamstime.com

Au fost raportate primele cazuri de variola maimuței în Germania, Franța, iar Marea Britanie anunță și mai multe cazuri. Specialiștii din cadrul Institutul Bundeswehr de Microbiologie (IMB) transmit că au detectat virusul la un pacient care prezenta modificări la nivelul pielii. Marea Britanie a anunțat, deja, că deține doze suplimentare de vaccin, eficient împotriva acestei afecțiuni.

Specialiștii din cadrul Institutul Bundeswehr de Microbiologie (IMB) din München transmit că au detectat virusul joi, la un pacient care prezenta modificări la nivelul structurii pielii. Este primul caz confirmat de variola maimuței în Germania, conform datelor Serviciului medical al forţelor armate germane, citat de DPA.

Noi cazuri de variola maimuței au fost raportate în statele europene

Un alt caz de variolă rară a fost depistat la un bărbat de 29 de ani din Franța, care ar fi contractat virusului, fără a fi călătorit în zone unde acesta s-a răspândit anterior. Pacientul nu se confruntă cu forme grave de manifestare a bolii, fiind plasat în izolare la domiciliu, în vreme ce apropiații săi au fost informați cu privire la măsurile de evitare a transmiterii virusului.

Agenţia de Securitate Sanitară din Regatul Unit anunță că 11 noi cazuri de variola maimuței „monkeypox”, au fost confirmate în întreaga Marea Britanie, conform declarației de vineri a ministrulului Sănătății, Sajid Javid.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Majoritatea cazurilor sunt uşoare şi pot să confirm că am procurat doze suplimentare de vaccinuri care sunt eficiente contra variolei maimuţei", informează oficialul britanic.

În Spania, autoritățile au confirmat nu mai puțin de 28 de cazuri de variolă rară, șapte dintre acestea fiind de variola maimuței, în timp ce alte 21 așteaptă rezultatele secvențierilor genomice, pentru a se stabili despre ce tip de virus este vorba.

Două cazuri de variola maimuței au fost raportate și în Canada, ambele în Montreal, în timp ce alte 20 de pacienți se află sub investigații medicale. Alte state europene care au confirmat prezența variolei maimuței sunt Italia, Portugalia și Suedia.

Ce este variola maimuței

Variola maimuței este o infecție rară și face parte din aceeași familie cu variola. Virusul a fost depistat prima dată în Africa și se poate răspândi prin contactul cu animale bolnave (maimuțe, veverițe, șobolani) sau prin atingerea obiectelor contaminate. În Europa primul caz a fost depistat în anul 2018 în Marea Britanie.

Persoanele infectate fac de regulă febră destul de mare, iar când aceasta scade apar vezicule mai întâi pe față, apoi pe tot corpul. Persoanele bolnave pot avea dureri de cap, pe spate și stare generală de oboseală. În urma leziunilor rămân cicatrici.

Variola maimuței poate ucide unul din 10 bolnavi, dar tulpina care se răspândește acum la nivel global este mult mai ușoară. Într-un caz din 100 de cazuri se poate ajunge la decesul bolnavului.

Virusul a fost descoperită în anul 1958, atunci când mai multe maimuțe ținute în captivitate s-au îmbolnăvit. Primul caz uman a fost raportat în 1970, iar persoana infectată era din Congo. De-a lungul timpului, virusul s-a răspândit în Africa Centrală și de Vest.