Președintele campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a precizat că procentul cazurilor generate de varianta Delta a crescut de aproape nouă ori în ultimele săptămâni, în România. Astfel, tulpina riscă să devină dominantă la nivel național.
Valeriu Gheorghiță lansează un apel la adresa românilor, pentru a fi vigilenți în ceea ce privește respectarea normelor de prevenire a răspândirii coronavirusului, în contextul în care tulpina Delta se transmite cu rapiditate în special în zonele aglomerate, cum ar fi litoralul. O persoană infectată cu mutația Delta poate genera de la șapte până la nouă cazuri de infectare.
În ultimele nouă săptămâni, în România, „procentul cazurilor generate de varianta Delta din totalul celor care au fost cauzate de variante de îngrijorare a crescut de aproape nouă ori, ceea ce este un lucru extrem de important”, potrivit medicului militar. „Avem nevoie de acest proces de secvențiere. Doar în săptămâna 30, procentul testelor de secvențiere în cazul tulpinii Delta a fost de 89% din totalul secvențierilor efectuate în săptămâna respectivă, ceea ce ne arată că avem în continuare aproximativ 35% din cazurile cu variantă Delta care nu au legătură epidemiologică. Ca atare, acestea sunt cu siguranță cazuri cu transmitere comunitară”, a precizat șeful campaniei de vaccinare.
„Este important să înțelegem faptul că ne dorim să avem cât mai multe oportunități de vaccinare în această perioadă pentru oameni. Este perioada de concedii, este perioada de vară. Avem încă o situație epidemiologică încă bună și stabilă și tocmai de aceea cred că este perioada oportună în care să ne protejăm mai bine pe noi și pe cei din jurul nostru.
Cresc cazurile COVID-19 în România. „Este evident”
Este cât se poate de evident că România înregistrează o creștere a numărului de cazuri, este o creștere lentă, dar progresivă, aș putea spune. Ne uităm la ce se întâmplă în restul țărilor europene, unde creșterea este exponențială. Nu avem motive să credem că în perioada următoare situația se va îmbunătăți, în condițiile în care varianta Delta a devenit dominantă la nivel european. Are tendința de a deveni dominantă și în România, iar alternativa de testare periodică, să fim foarte serioși, nu este una care să ne ferească față de posibilitatea de a ne îmbolnăvi.
Vaccinurile actuale cu schema completă aduc beneficii importante, de peste 90% în ceea ce privește riscul de spitalizare, riscul de evoluție către o formă gravă de boală și către deces. Tocmai de aceea este foarte important să înțelegem beneficiile vaccinării și să alegem să ne vaccinăm acum. Altfel, persoanele care sunt neimunizate, care nu au istoric de trecere prin boală, care nu s-au vaccinat, au cel mai mare risc de a se îmbolnăvi în perioada următoare. Estimăm că vom avea o transmitere comunitară crescută și în mod deosebit aceasta fiind legată de varianta Delta.
Valeriu Gheorghiță: Vaccinarea, un gest de solidaritate
Trebuie să înțelegem că ori de câte ori suntem în concedii, în vacanță, trebuie să respectăm măsurile de prevenție. Ne uităm la ce se întâmplă în Grecia, stațiuni turistice care în momentul de față se confruntă cu o creștere importantă a numărului de cazuri. Grecia este într-o zonă roșie. Avem această responsabilitate de a menține activitățile deschise pentru toată lumea. Trebuie să înțelegem că sănătatea este cel mai de preț lucru pe care-l avem și nu este mai bine să-l pierdem.
Ne așteptăm să primim cât mai multe persoane să se vaccineze. Vaccinarea în sine este un gest de normalitate, este un gest de responsabilitate și de solidaritate. Nu trebuie privită ca pe un lucru ieșit din comun. În momentul de față, avem date de siguranță, de eficiență, de eficacitate. Avem scheme de vaccinare pe care le putem folosi, vaccinuri care sunt cât se poate de sigure. Tocmai de aceea cred că principala soluție pentru controlul pandemiei și acum, dar și pe termen lung rămâne vaccinare”, a declarat șeful CNCAV, Valeriu Gheorghiță.
A treia doză de vaccin. Cui i se va administra
Întrebat dacă se ia în vedere vaccinarea cu a treia doză de ser imunizator, Valeriu Gheorghiță a confirmat informația. „Da, avem în vedere acest aspect, în mod deosebit pentru persoanele vulnerabile, care au un risc de a dezvolta boala COVID-19 chiar cu o eventuală formă mai gravă.
Cu toate acestea, vaccinarea rămâne eficientă indiferent de categoriile populaționale de care vorbim, pentru prevenirea formelor grave și a deceselor, dar da, avem în vedere acest lucru”, a spus Valeriu Gheorghiță.