O vară de neuitat. Litoralul, zguduit de crime și accidente în sezonul 2023

O vară de neuitat. Litoralul, zguduit de crime și accidente în sezonul 2023 Crimă. Sursa foto: Arhiva EVZ

O vară de neuitat. Litoralul, zguduit de crime și accidente în sezonul 2023. România traversează o perioadă în care nenorocirile par să nu se mai termine.

O vară de neuitat. România traversează o perioadă în care nenorocirile par să nu se mai termine. Litoralul pare să fi devenit un focar de orori. Specialiști în psihologie și criminologie spun că un factor declanșator este canicula. Se adaugă convingerea unor români că Litoralul e o zonă liberă, fără niciun fel de reguli, dar și relaxarea forțelor de ordine.

Temperaturile extrem de ridicate, lipsa de autocontrol și superficialitatea controalelor oamenii legii, dar și agitația continuă de la malul mării duc la comportamente atipice, soldate cu victime.

O vară de neuitat. Canicula, cauza favorizantă. „Fierbe sângele în ei"

Specialiștii au o explicație pentru faptul că majoritatea ororilor se petrec pe un disconfort termic ridicat. Dacă o persoană fără probleme psihice ia măsuri, la un om agresiv căldura are efect declanșator.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Întotdeauna există niște cauze favorizante, cum ar fi temperatura exagerat de mare. Canicula poate fi un factor declanșator, iar oamenii puși în situații extreme nu mai gândesc. Deshidratați, cu o stare de disconfort, oamenii cu probleme psihice clachează în astfel de situații, fierbe sângele în ei, devin irascibili”, a declarat colonelul (r) Liviu Chesnoiu, psiholog criminalist, citat de Adevărul.

Agresorului trebuie să i se dea dreptate

Expertul a explicat cum este mai bine să se comporte o potențială victimă, pentru a scăpa de un agresor.

„Psihologia nu e ușoară, însă există câteva reguli de bază. Îi ocolim, îi evităm, iar dacă nu se poate asta, atunci măcar nu îi provocăm. Ei sunt numai cu monologul lor în cap, așa că nu avem altceva de făcut decât să ne eschivăm, chiar să ne cerem scuze, să le dăm dreptate, ne facem mea culpa, ca să nu îi alimentăm”, a mai spus psihologul criminalist.

Chesnoiu i-a criticat pe polițiștii constănțeni care vara își iau concedii, deși ar trebui să fie mai vigilenți ca oricând. Mai ales că, pe lângă agresorii locali, numărul lor se dublează prin venirea turiștilor.

„Vigilența trebuie să fie maximă, cei care asigură ordinea să fie la datorie, nu să își ia concedii și să vină detașații să muncească în locul lor. Eu, când eram în Poliție, nu aveam niciodată voie să îmi iau concediu vara, la fel și colegii mei, tocmai pentru că vara vin pe litoral toți nervoșii. În aceste condiții, acum am ajuns să fim pe cont propriu, să umblăm cu ochii în patru”, a mai afirmat specialistul.

Lista neagră a sezonului estival 2023

România a fost șocată de un val de violențe pe Litoral, în această vară. Cel mai recent exemplu este cel al tânărului drogat, care a ucis doi studenți din București cu mașina, apoi a fugit.

Vlad Pascu, 2 Mai

Vlad Pascu, șoferul drogat de la 2 Mai / Sursa foto: Instagram

Seria neagră a fost deschisă pe 29 iulie, în plin cod roșu de caniculă. O crimă îngrozitoare a fost comisă în stațiunea Mamaia. Administratorul unei baze sportive din stațiune, de 69 de ani a fost strangulat, înjunghiat și incendiat. Făptașul, un om al străzii, consumase alcool. era supărat că fusese alungat din baza sportivă, unde voia să doarmă.

La doar câteva zile, Loredana Atănăsoaie, o fată de 18 ani, din Vaslui, și-a ucis fără milă prietena din copilărie, Alina Ciobanu (18 ani).  Când a fost ucisă cu un cuțit, Alina era întinsă pe pat, cu fața spre perete.