Vânzările online respectă, în general, legislația UE

Vânzările online respectă, în general, legislația UE

Din 369 de website-uri verificate, 310 (84 %) respectă în prezent normele UE în comparație cu doar 163 (44 %) în mai 2009.

Cele mai multe magazine online care vând produse electronice în Uniunea Europeană respectă legislaţia UE în domeniu, se arată într-un comunicat al Centrului European al Consumatorilor România. Mai precis, din cele 369 de website-uri verificate, 310 (84 %) respectă în prezent normele UE în comparaţie cu doar 163 (44 %) în mai 2009.

„Rolul verificărilor generale este de a se asigura controlul viguros al punerii în aplicare a legislaţiei UE în beneficiul consumatorilor, transparenţa preţurilor şi adevărul informaţiei”, a declarat John Dalli, Comisarul UE pentru sănătate şi consumatori.

Cele mai întâlnite probleme se referă la informaţiile înşelătoare privind drepturile consumatorilor, afişarea unor preţuri incorecte, respectiv lipsa informaţiilor privind datele de contact ale comerciantului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Totuşi, situaţia e mult îmbunătăţită faţă de cea din urmă cu un an. Astfel:

  • 86 % dintre site-urile verificate prezintă informaţii clare şi precise conform legislaţiei (de exemplu, informaţii privind dreptul de a returna produsul fără a oferi un motiv şi cel privind perioada de garanţie legală), în comparaţie cu 64 % în luna mai 2009;
  • 94 % dintre site-urile verificate prezintă informaţii clare şi precise privind costul total (inclusiv taxele de livrare şi toate celelalte costuri suplimentare), în comparaţie cu 75 % în mai 2009;
  • 95 % dintre site-urile verificate prezintă detalii privind comerciantul precum numele, adresa şi e-mailul, în comparaţie cu 82 % în mai 2009.

Precedenta verificare generală pentru produse electronice a avut loc în luna mai 2009 când au fost selectate şase categorii populare de produse, inclusiv, playerele muzicale individuale, camerele video digitale şi telefoanele mobile.

De atunci, autorităţile naţionale au continuat să urmărească site-urile cu probleme, cerând corecturi şi impunând sancţiuni, după caz.