Transferurile de armament au atins cel mai mare volum din 1950 încoace, ca urmare a cererilor uriașe din Orientul Mijlociu și Asia
Îngrijorătoarea concluzie reiese din raportul publicat de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI) pe 20 februarie.
India este cel mai mare importator mondial de armament, achizițiile sale reprezentând 13% din volumul comerț u l u i cu arme din lume, arată documentul.
În perioada 2012-2016, India a cumpărat cu 43% mai multe arme decât în perioada 2007 – 2011.
Arabia Saudită este al doilea mare importator de arme, în perioada 2012-2016, înregistrând o creștere a volumului de achiziții de 212% față de 2007-2011.
În Orientul Mijlociu, unde conflictele au proliferat, mai ales în al doilea mandat al lui Barack Obama, importurile de arme au crescut în ultimii cinci ani cu 86% față de perioada cincinală trecută, volumul achizițiilor reprezintă aproape o treime din importurile mondiale.
Geopolitica, în cifre
Transferurile de arme reflectă cu exactitate situația geopolitică actuală și focarele de conflict. Importurile masive de armament din Asia sunt legate mai ales de tensiunile din Marea Chinei de Sud-Est, a delarat Aude Florent, cercetătoare la SIPRI, pentru Le Figaro.
În mai puțin de zece ani, Vietnamul a urcat de pe locul 29 mondial pe 10 în topul celor mai mari importatori mondiali.
În ultimii 5 ani, față de perioada precedentă, achizițiile de arme vietnameze au crescut cu 202%.
În ceea ce privește exportatorii, SUA se află detașat pe primul loc: „Statele Unite furnizează armament pentru cel puțin 100 de țări din întreaga lume, cu mult mai mult decât orice alt stat”.
Ele sunt urmate de Rusia, China, Franța și Germania. Acești cei mai mari cinci exportatori au 74% din vânzările de armament din lume.
Bani din Orient
Aproape jumătate din exporturile de arme americane sunt destinate Orientului Mijlociu. Țările din Orientul Mijlociu au foarte puțini furnizori locali și atunci apelează la SUA. În Europa, există o concurență acerbă între Germania, Marea Britanie și Franța. Pentru prima dată, în 2016, Parisul a depășit Berlinul la vânzările de arme.
Rachetele balistice rusești
Noile rachete balistice dezvoltate de Rusia vor putea depăși orice sistem de apărare antirachetă al SUA, a declarat, acum două zile, vicepremierul rus Dmitri Rogozin, responsabil de industria apărării în guvernul rus. În prezent, a spus Rogozin, Rusia are în dotare rachete de diferite tipuri, inclusiv „Voievoda” din perioada sovietică („Satan”, în clasificarea NATO), rachete „sigure”, de care se teme Occidentul, susține acesta. Acestea vor fi înlocuite de noi rachete balistice intercontinentale, aflate acum în curs de dezvoltare, procesul de creare a noi tipuri de rachete derulânduse conform planului, a mai spus vicepremierul.