Comisia Europeană nu va menţine, cel mai probabil, restricţiile privind vânzarea cerealelor ucrainene în cinci state membre din estul Europei
Restricţiile la vânzarea cerealelor ucrainene ar putea vi anulate. Comisia Europeană va decide azi dacă va menţine restricţiile privind vânzarea cerealelor ucrainene în cinci state membre din estul Europei. Potrivit unor scurgeri de informaţie, oficialii europeni sunt dispuşi să anuleze restricţiile. Polonia, Ungari şi Slovacia pledează pentru menţinerea restricţiilor.
Trei ţări care se opun
Actualele reglementări permit tranzitul transporturilor de cereale ucrainene prin cele cinci ţări. Totodată, interzic vânzarea acestora pe pieţele locale de aici.
Polonia şi-a clarificat poziţia. Dacă Uniunea Europeană va decide că cerealele ucrainene ar trebui să circule din nou liber prin estul Europei, Varşovia nu îşi va redeschide graniţa.
Disputa cauzează tensiuni atât cu Kievul, cât şi cu Bruxelles-ul. Slovacia, Ungaria şi România au implementat aceleaşi restricţii şi sunt de acord cu prelungirea reglementărilor.
Doar Bulgaria şi-a schimbat poziţia pentru a susţine eliminarea completă a acestor restricţii, în virtutea solidarităţii sale cu Ucraina. Agricultorii din Bulgaria au ameninţat cu proteste.
Textul privind restricţiile va fi discutat în plen
Comisia Economică a aprobat textul. Acesta urmează să fie discutat în sala de plen. Între timp, producătorii de cereale s-au pronunțat împotrivă și au avertizat că vor organiza proteste.
În luna mai, UE a prelungit cu un an importul scutite de taxe vamale de produse agricole ucrainene pentru a ajuta Kievul aflat în conflict, ale cărui principale canale de export prin Marea Neagră au fost întrerupte de Rusia.
Acest lucru a dus la dublarea exporturilor de cereale ucrainene către Europa. Aceasta a afectat cel mai mult cinci țări. Este vorba de Bulgaria, România, Polonia, Ungaria și Slovacia.
După ce le-a acordat inițial un ajutor financiar de 150 de milioane de euro (27 de milioane pentru Bulgaria), Comisia Europeană a permis și interzicerea temporară a importului a patru bunuri agricole ucrainene (grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui) în cele cinci țări.