Firmele de recrutare estimează că oferta de joburi din domeniul eolian o va egala pe cea din IT.
Asociaţia Europeană pentru Energie Eoliană susţine că până în 2020 se vor crea 250.000 de noi locuri de muncă în domeniu, şi multe vor fi în ţări ca România şi Bulgaria. Deşi nu au încă cifre concrete, recrutorii români cred că oferta de locuri de muncă va ajunge, la anul, să o egaleze pe cea din domenii de top ca IT-ul.
Două sunt condiţiile care anticipează o astfel de dezvoltare a zonei energiei verzi. Una: exemplul Poloniei, unde, potrivit companiei Manpower, 500 de posturi au fost create anul acesta de jucătorii din energii regenerabile, iar în 2011 se aşteaptă noi creşteri pe această ramură.
Cea de-a doua condiţie ţine de atragerea fondurilor europene destinate zonei energiei verzi, mişcare ce va declanşa boomul de joburi. "Colaborăm cu parteneri pe energie eoliană începând din 2006, când au intrat pe piaţă primii jucători. Deşi domeniul este încă la început pe piaţa locală, observăm o dezvoltare rapidă inclusiv pe parcursul perioadei economice dificile", a declarat Larisa Condriuc, branch manager al Manpower.
Mai multe fonduri europene atrase, mai multe joburi
Chiar dacă firmele din domeniu sunt încă mici în România ca număr de angajaţi, din 2010 piaţa de joburi s-a dezgheţat. "Începând de la anul se vor face angajări în energia alternativă", spune Daniela Necefor, general manager al companiei de consultanţă în resurse umane şi recrutare TBS. Totuşi, creşterea depinde foarte mult şi de procentul de absorbţie a fondurilor europene, dar şi de disponibilitatea fondurilor de investiţii de a se implica financiar în proiecte verzi.
Chiar dacă nu estimează un volum "mare" de angajări pe acest segment în perioada imediat următoare, Larisa Condriuc de la Manpower identifică nevoia companiilor de specialişti. "Cele mai multe poziţii presupun pregătire tehnică, însă sunt acceptaţi ingineri cu diferite specializări, urmând ca aceştia să fie pregătiţi în cadrul companiei."
Iar Daniela Necefor vede în această nişă de joburi o ofertă excepţională pentru absolvenţii de specializări universitare tehnice.
Şansă pentru tineri şi şomeri
"Anul acesta, oferta de joburi pe partea de energie şi cele care necesită pregătire tehnică a crescut cu 40%", spune Necefor, subliniind că 2011 aduce şanse pentru absolvenţi. Din punctul ei de vedere, favoriţi pentru locuri de muncă în energie verde sunt tinerii care au urmat Politehnica.
Totuşi, dincolo de specializările pe care le oferă Universitatea Politehnică, oferta educaţională din zona energiilor regenerabile rămâne limitată şi departe de dinamica de pe piaţa muncii, susţine reprezentanta Manpower.
Aşa că absolvenţii ar trebui să caute soluţii alternative de pregătire, cum ar fi cursurile deschise sau conferinţe de profil, "ocazii excelente de informare şi de a intra în contact cu persoane care îşi desfăşoară activitatea în companiile respective", precizează aceasta. Mai ales că cea mai ofertantă nişă de locuri de muncă în 2011 va fi energia eoliană, alături de cea regenerabile şi din surse alternative, potrivit Danielei Necefor de la TBS.
Ea crede că de creşterea numărului de joburi în aceste domenii pot profita nu numai tinerii, dar şi şomerii cu pregătire tehnică. "Oferta de locuri de muncă din energia verde o va egala pe cea din IT la anul", conchide aceasta.
"Oferta de locuri de muncă din energia verde o va egala pe cea din IT la anul.", DANIELA NECEFOR, General Manager TBS