Valuri mari pe litoral: 45 de primari chemaţi la DNA

Valuri mari pe litoral: 45 de primari chemaţi la DNA

Procurorii verifică modul în care edilii şi Consiliul Judeţean Constanţa au apelat la serviciile unei firme de cadastru, la care acţionari sunt Mircea Dinescu şi fosta gardă de corp a lui Miron Mitrea.

Un număr de 45 de primari şi mai mulţi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa vor fi audiaţi, până la mijlocul săptămânii viitoare, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) cu privire la contractul încheiat, în 2007, cu firma GeoTop 2001.

Procurorii verifică modul în care CJ, condus de Nicuşor Constantinescu (PSD), a atribuit contractul pe o perioadă de patru ani, în valoare de 2,5 milioane de euro plus TVA, firmei la care e acţionar Nicolae Duminică, fost colonel SPP şi gardă de corp a lui Miron Mitrea (PSD), în perioada când acesta era ministru al transporturilor. Printre acţionari, cu 10%, se află şi Mircea Dinescu. 38 dintre cei 45 de primari audiaţi sunt membri ai PSD, cinci ai PNL şi doi ai PDL.

"Nu am primit nicio documentaţie cadastrală"

Ne puteți urmări și pe Google News

În vara anului 2007, CJ Constanţa a demarat o procedură de licitaţie, prin sistemul electronic de achiziţii, pentru desemnarea unei firme care să se ocupe de întocmirea documentaţiei cadastrale a drumurilor din judeţ. La licitaţia internaţională au participat 11 firme, din care au fost selectate doar cinci.

"Am acceptat cinci ofertanţi, chiar şi străini, şi s-a desfăşurat în prezenţa unui reprezentant al Ministerului de Finanţe. A câştigat GeoTop 2001 SRL Bucureşti, cu 8.435.827 lei, fără TVA", explică Mihaela Lungu, directorul de achiziţii din CJ Costanţa.

După semnarea contractului, în noiembrie 2007, toate cele 45 de primării care au acceptat asocierea cu consiliul judeţean au adoptat la rândul lor acorduricadru cu firma GeoTop 2001, iar pe măsură ce primeau documentaţia cadastrală virau în conturile firmei banii primiţi de la C J.

Potrivit declaraţiilor date de o parte dintre primarii chemaţi la audieri, în unele cazuri banii au fost viraţi fără să fi primit şi documentaţia cadastrală.

"Nu am primit nicio documentaţie cadastrală şi, deşi CJ mi-a trimis banii, am fost singurul care m-am opus să-i predau imediat firmei GeoTop 2001. I-am dat după vreo trei luni, vreo 230 milioane (de lei vechi - n.r.)", a declarat, la ieşirea din sediul DNA, primarul din Castelu, Nicolae Anghel (PDL).

"Ar fi trebuit să fiu felicitat"

În schimb, preşedintele CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, nu înţelege de ce un întreg judeţ trebuie să fie audiat.

"Ar fi trebuit să fiu felicitat, nu anchetat. Nicio localitate din România nu are cadastrul pus la punct şi eu l-am rezolvat. Socotiţi cât ar fi costat fiecare primărie dacă ar fi organizat singură licitaţia - cel puţin de 10 ori mai mult. Firma a realizat această tehnologie cu un sistem ultramodern, din 2007-2008, adică geospaţial, din elicopter cu o eroare de 0,0001, deci cu o mare exactitate. Fără cadastrul ace sta nu poţi face o singură cerere de finanţare", îşi justifică alegerea Constantinescu.

Afirmaţiile sale privind costurile sunt însă contrazise de un alt primar audiat de DNA.

"Dacă aş fi selectat singur o firmă de cadastru m-ar fi costat mai puţin, şi nu de 10 ori mai mult, cum a zis domnul preşedinte. Dar nici banii ăia nu-i aveam, aşa că nu ne-a forţat nimeni. Am fost de acord imediat. Că sunt suspiciuni, că au lucrat mai puţin ortodox, nu e treaba mea, eu am făcut cadastrul", afirmă primarul din Istria, Ion Herdean (PNL).

O parte dintre cei 45 de primari chemaţi la DNA sunt reprezentaţi de acelaşi avocat. "Le-am pus la dispoziţie un apărător, care e al nostru", conchide Nicuşor Constantinescu.

PORTOFOLIU

Afaceri cu primării din toată ţara

Firma GeoTop 2001 a fost înfiinţată în anul 2001 şi are ca obiect de activitate furnizarea de servicii în domeniile geodeziei, cadastrului, topografiei, cartografiei, fotogrammetriei şi Sistemelor Geografice Informatice (GIS). Potrivit portofoliului de activitate, printre clienţii majori ai companiei se numără Consiliul Judeţean Constanţa, Primăria Constanţa, Primăria Iaşi, Primăria Craiova , Primăria Târgu- Mureş, Primăria Hunedoara şi Primăria Sectorului 1 din Capitală.

În plus, firma GeoTop 2001 a oferit servicii de specialitate altor nouă administraţii locale ale unor oraşe şi comune din ţară. Tot în categoria mari clienţi sunt trecute pe site-ul companiei şi Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat, Agenţia Naţională de Locuinţe, Agenţia Naţională a Drumurilor şi Administraţia Naţională Apele Române.

Pe lângă toate acestea, firma GeoTop 2001 s-a ocupat şi de măsurătorile topografice pentru Autostrada Bucureşti - Borş, sectorul Corlea - Făgăraş şi Gilău - Zimbor şi pentru reabilitarea DN 76 (Deva - Oradea).

Potrivit informaţiilor publicate pe site-ul companiei, GeoTop 2001 a înregistrat o cifră de afaceri de peste 2 milioane de euro în 2007 şi are contracte în desfăşurare de peste 7,5 milioane de euro pe următorii doi ani. Şi, nu în ultimul rând, firma are conexiuni şi cu domeniul imobiliar. (Mara Popescu)

DIRECTORUL GEOTOP 2001 DESPRE NICOLAE DUMINICĂ

"Omul s-a apucat de afaceri. Ce voiaţi, să moară de foame?"

Directorul tehnic al firmei GeoTop, Daniel Popescu, a declarat pentru EVZ că procurorii DNA au solicitat o serie de documente, pe care firma le-a pus la dispoziţie, fără a fi însă şi chemaţi la audieri.

"Nimic nu este secret, poate veni oricine şi îi punem la dispoziţie tot ce doreşte chiar şi contractul cu firma din Austria cu care am colaborat pentru zborurile efectuate în vederea măsurătorilor. Am participat la licitaţii, am câştigat legal, nu numai la Constanţa, unde avem contractul cu valoarea cea mai mică, ci şi la Târgu-Mureş, Iaşi şi Craiova", explică Daniel Popescu.

Constanţa, judeţul PSD

Firma GeoTop 2001 SRL Bucureşti îşi desfăşoară activitatea într-un apartament închiriat în sectorul 5 al Capitalei. Conform datelor obţinute de la Registrul Comerţului, asociaţii firmei sunt Nicolae Duminică (fost colonel SPP, trecut în rezervă în urmă cu cinci ani) şi Adrian Petru Pascu, fiecare cu câte 27% din acţiuni, Ioan Ichim - administrator şi director general - cu 26 părţi sociale, Popescu George Daniel - director tehnic al companiei - şi poetul Mircea Dinescu (anul trecut, GeoTop 2001 a cumpărat 50% din firma deţinută de Dinescu, Data Invest SRL - n.r.), fiecare cu câte 10%.

Nicolae Duminică a fost garda de corp a senatorului PSD Miron Mitrea, în perioada în care acesta era ministrul transporturilor.

De altfel, senatorul este cunoscut ca fiind un apropiat al liderilor locali PSD din Constanţa (judeţ unde 65% dintre primari sunt membri PSD). Soţia lui Miron Mitrea este deputat de Constanţa.

Referitor la acţionariatul firmei, Popescu nu s-a ferit să ofere informaţii. "Nicolae Duminică a lucrat pe vremuri cu Miron Mitrea, dar omul s-a pensionat, s-a apucat de afaceri, ce voiaţi să facă, să moară de foame? Mircea Dinescu era singurul care avea dotarea pentru sistemele informatice geografice, lui nu-i mergea prea bine, cred că nici nu ştie ce facem noi exact", afirmă Daniel Popescu.

Nu în ultimul rând, directorul Daniel Popescu susţine că o parte dintre primarii judeţului Con stanţa nici măcar nu au plătit pentru serviciile furnizate.