Recunosc, de fiecare dată simt o emoție cu totul aparte când trec cu mașina pe lângă Dunăre, de la Orșova la Drobeta Turnu Severin, sau pe Clisură, de la Moldova Nouă până la Orșova.
O fi măreția marelui fluviu atât de cântat în folclorul nostru, dar nu numai. Să nu uităm că un bănățean a compus poate cel mai frumos vals din lume: Valurile Dunării. Cu riscul de a fi catalogat subiectiv, cred că e peste Strauss la acest capitol, austriacul fiind și el fascinat de măreția marelui fluviu. Oricum am privi lucrurile, Dunărea este un fluviu impresionant care străbate cea mai mare parte din țara noastră. Statistic vorbind, o treime din cursul ei scaldă pământul românesc. Aceeași emoție puternică despre care făceam referire la început m-a încercat de Ziua Națională a României când, în loc să stau acasă, la fasole cu cârnați, paradă militară și aprinderea luminilor festive de la Târgul de Crăciun din centru, am optat pentru o vizită la izvoarele îndrăgitului nostru fluviu. Spun „nostru” așa cum îi spun și cetățenii din țările pe care le străbate Dunărea. Dacă am ajuns la acest punct este interesant, din nou, să vedem ce spune statistica, lucru oglindit și la izvoarele Dunării, din Germania. Mai precis, Dunărea este al doilea fluviu ca mărime din Europa, după Volga. Străbate 10 țări și 4 capitale. Mai mult, are afluenți care curg prin alte 7 țări. Este singurul fluviu din lume care udă pământul a 10 țări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Ucraina și Moldova. În plus, Dunărea este singurul fluviu din lume care străbate 4 capitale: Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad. Dunărea își începe aventura izvorând din Munții Pădurea Neagră, de sub vârful Kandel (1241 m). La gura de vărsare în Marea Neagră, aceasta formează Delta Dunării considerată cel mai tânar pământ românesc. Delta Dunării adăposteşte o mare diversitate de specii rare de plante şi animale care sunt ameninţate de schimbările climatice. Din anul 1990, delta este inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO, multe dintre habitatele întâlnite aici fiind protejate la nivel european. Parcul naţional oferă adăpost mai multor păsări migratoare, oferind ocazia de a vizita obiective
impresionante, precum situri arheologice şi monumente istorice. Toate aceste locuri au numeroase poveşti care aşteaptă să fie descoperite de turişti din întreaga lume. Dunărea dispune de o diversitate uluitoare care generează provocări şi experienţe inedite, cu amprente emoţionale unice şi ecouri ce se pierd în zgomotul valurilor.
Stoica George-Mario Clasa a IX-a F Colegiul Tehnologic „Grigore Cerchez” București Prof. coordonator Stan Vasilica
Amănunte despre proiect găsiți în articolul de mai jos: