Valsând cu Dunărea prin Europa. Eseu al elevului Stoian Marius Daniel

Valsând cu Dunărea prin Europa. Eseu al elevului Stoian Marius Daniel

Delta Dunării (3446 km²), aflată în mare parte în Dobrogea, România și parțial în Ucraina , este a doua ca mărime și cea mai bine conservată dintre deltele europene.

Dunărea este al doilea fluviu ca lungime și debit din Europa după Volga. Izvorăște din Munții Pădurea Neagră. Dunărea curge către sud-est, pe o distanță de 2.858 km, până la Marea Neagră. La vărsarea fluviului în Marea Neagră s-a format Delta Dunării.

Dunărea este un important drum fluvial internațional, curgând prin 10 țări (Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria Republica Moldova, Ucraina) și are afluenți din alte 7 țări. Trece prin patru capitale de stat: Viena, Bratislava, Budapesta, Belgrad. Acest fluviu are punctul de vărsare în România și anume în Sulina.

Flora Deltei este reprezentată în mare parte de o vegetație specifică zonelor umede ( stuful , papura , rogozul , în amestec cu salcia pitică ) și ocupă 78% din totalul suprafeței.

Zăvoaiele ocupă 6% din suprafața deltei, fiind păduri de salcie , frasin , arin , plop, care cresc pe grindurile fluviatile, fiind periodic inundate, iar ochiurile de apă sunt acoperite de o vegetație acvatică și plutitoare, ocupând 2% din suprafața deltei. De asemenea, există păduri ( Pădurea Letea și Pădurea Caraorman ) alcătuite din arbori ( stejar brumăriu , stejar pedunculat , frasin , plop tremurător, ulm ), arbusti (zălog, cătină roșie) și plante agățătoare ( hamei , curpen).

Delta Dunării conține mai mult de 360 de specii de păsări și 45 de specii de pește de apă dulce în numeroasele sale lacuri și japșe. Acesta este locul unde milioane de păsări din diferite colțuri ale Pământului (Europa, Asia, Africa, Marea Mediterană ) vin să cuibărească.

Speciile majore de pești în cadrul Deltei Dunării sunt știuca și somnul . Fauna deltei este una bogată și variată în specii de mamifere, păsări, reptile, amfibieni, pești, crustacee , melci , moluște și insecte.

Dunărea a fost numită de către Napoleon ”regele râurilor europene”, iar de Nicolae Iorga, ”cea mai bogată în daruri”, ea bucurându-se de atenția popoarelor continentlui. Pentru Țara Românească și pentru Moldova, fluviul Dunărea a fost linia luptelor cu Imperiul Otoman: ”Oriunde ați vedea-o în țara noastră, Dunărea e ca o ființă care a văzut și a suferit multe și poartă în chipul său urma tuturor luptelor”. (George Vâlsan).

Din scurta prezentare despre acest minunat fluviu putem spune că reprezintă o cale de comunicare între cele 10 țări străbatute de acesta, valurile Dunării prinzând cele 10 țări ca într-un vals mirific și încântător.

Delta Dunării este exotică, misterioasă și sălbatică. Locul unde fluviul și-a făcut culcuș, în drumul său spre mare, unde apa și pământul fac casă bună, iar pelicanii sărută cerul. Un ținut parcă din altă lume care are tot timpul ceva nou de arătat.

Și ce este mai frumos decât să vezi locul în care Dunărea se sărută cu marea? O plimbare cu barca în Deltă, ne încarcă cu energie, simțim mireasma îmbătătoare a nuferilor ce plutesc liniștiți pe apa călduță.

Delta Dunării este una dintre cele mai frumoase și vestite rezervații naturale din Europa, iar pentru asta România se mândrește că are o așa mare și importantă parte din acest fluviu pe pământurile sale.

BIBLIOGRAFIE:

- Atlas geografic școlar, Octavian Mândruț, Editura Corint,2008; - Fluviul Dunărea, Nicolae Popp, Editura Științifică și Enciclopedică, 1985; - Dunărea de la Obârșie la Marea Neagră, Al. G. Găleșescu, Editura Librăriei SOCEC și Co.,1906; - Geografia României , Ministerul Educației și Cercetării, Editura Corint , Manual clasa a VIII-a, 2008.

ELEV: STOIAN MARIUS DANIEL CLASA a XI-a A Profesor Coordonator: Daniela Ghițulescu LICEUL TEHNOLOGIC COSTEȘTI

Amănunte despre proiect găsiți în articolul de mai jos:

„Valsând cu Dunărea prin Europa”. Cum văd copiii locul României în UE

Ne puteți urmări și pe Google News