Valsând cu Dunărea prin Europa. Eseu al elevei Moișean Silvia

Valsând cu Dunărea prin Europa. Eseu al elevei Moișean Silvia

Se spune că, pe vremea când oamenii nu trăiau încă, exista o stea mică și îndepărtată, aflată undeva la marginea galaxiei.

Dunărea, pentru că așa o chema pe steluță, îi împartășise iubirea Soarelui. Luna, mult s-a mai necăjit la auzul acestei vești. Îndurerată, regina nopții achemat trei duhuri rele și au blestemat Dunărea, să devină o apă curgătoare, la fel ca lacrimile plânse de ea.

Și așa, pe când Luna domnea în împărăția cerurilor, a prins viață „Amazonul Europei”, Fluviu al Imperiilor, cuceritoare a Europei,ocupând locul al doilea în clasamentul lungimilor, după Volga. Este fiica titanilor Ocean și Thetys, soră a Nilului, a lui Ericlan, Struma și Meandru, izvorăște falnică din Munții Pădurea Neagră din Germania, care se află sub vârful Kandel și se unesc în orașul Donauschingen.

Dunărea curge către sud-est până la Marea Neagră și reprezintă un important drum fluvial internațional, traversând zece țări: Germania, Austria, Slovacia, Ungaria, Croația, Serbia, România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina și are afluenți în alte șapte țări. Trece Dunărea, plutind în pași de vals, prin patru capitale de stat:Viena, Bratislava, Budapesta și Belgrad.

Cele patru capitale sunt situate în bazinul fluviului, la fel ca multe alte orașe frumoase, ceea ce face ca Dunărea să fie o cale navigabilă importantă care creează o legătură între țările, culturile, oamenii și ideologiile Europei răsăritene și occidentale, de o parte și de alta a fostei Cortine de Fier.

Sursă de inspirație a numeroși muzicieni, artiști, fotografi și scriitori, Dunărea a devenit un simbol al culturii și al identității pan-europene. Și nu întâmplător, acest fluviu trece prin capitala Austriei, deoarece, mult cunoscutul vals “Dunărea albastră’’ reprezintă un simbol muzical al Austriei. Conotațiile sentimentale vieneze ale piesei au  transformat-o într- un obicei al nopții cumpenei dintre ani.

Astfel, în fiecare noapte de revelion, valsul este difuzat în Austria la radio și televiziune, exact la miezul nopții. “Dunărea albastră” a devenit imnul neoficial al Vienei. De asemenea, Dunărea a reprezentat sursă de inspirație pentru poeții care, prin puterea lor de a scrie, aduc strălucirea fluviului la nivelul absolutului.

”Dunărea mea este un suflet ce sfidează uitarea

Ea curge în venele mele ca un dor căprui ce visează ajungerea” – Viorica Iliescu

Astfel, acest fluviu devine un loc al sentimentelor, al uitării și al reculegerii depline.

După un dans lung și complex de-a lungul Europei, Dunărea ajunge la destinație, Marea Neagră. Dumnezeu, a lăsat în fiecare țară câte o urmă de a Sa, însă în România, a decis să lase o urmă a Raiului, urmă constituită de mult bogata Delta Dunării.

Delta Dunării este locul unde se încheie călătoria râului, marcând sfârșitul traseului de-a lungul Europei. Este un ținut exotic cu peste 1,830 de specii de copaci și plante, peste 2,440 de specii de insecte, 91 de specii de moluște, 11 specii de reptile, 10 specii de amfibieni, 341 de specii de păsări și 94 de specii de mamifere, foarte multe dintre acestea fiind declarate specii unice și monumente ale naturii.

Este un tărâm ce reprezintă cel mai important loc de popas pentru păsările migratoare ce călătoresc între regiunea tropicală și cea arctică, cinci din cele mai importante drumuri de pasaj trecând pe aici. Aceste păsări sunt însoțitori de-a lungul plimbărilor cu barca. Pe lângă speciile migratoare, aici se cuibăresc și un număr de specii rare, ca oaspeți de vară, după cum altele, oaspeți de iarnă, clocesc în Nordul Europei și vin să-și petreacă iarna în Deltă.

La fel ca valsul care se petrece în trei timpi, Dunărea se varsă în Marea Neagră prin cele trei brațe importante ale Deltei: Chilia, Sulina și Sfântul Gheorghe. Fluviul este mărginit de cordoane litorale, astfel că se poate observa mult mai bine felul în care apa râului ajunge în mare. În plus, culoarea apei de mare diferă de cea a fluviului, lucru  observabil cu ochiul liber, ceea ce creează un cadru de vis, desprins din altă lume.

Acestea fiind prezentate, Dunărea este un adevărat simbol al Europei, un nucleu în care se împletesc culturi, obiceiuri și arte ale continentului, amintindu-ne că suntem copiii naturii și, mai ales, copiii lui Dumnezeu, aceeași, indiferent de țară sau de cultură.

Autor: Moișean Silvia Profesor coordonator: Hăngănuț Daniela Școala de proveniență:Liceul” RaduPetrescu” Prundu-Bârgăului Clasaa XII –a

Amănunte despre proiect găsiți în articolul de mai jos:

„Valsând cu Dunărea prin Europa”. Cum văd copiii locul României în UE

Ne puteți urmări și pe Google News