Liga Campionilor UEFA a apărut ca o nouă versiune a Cupei Europene și a fost jucată pentru prima dată în sezonul 1992-1993.
Stabilită deja ca fiind cel mai prestigios turneu de club din fotbal, Liga Campionilor a devenit și mai populară odată cu introducerea unui sistem de mini-stadiu al grupelor de ligă. Noul concept a avut o asemănare cu Cupa Mondială FIFA.
Valoarea competiției UEFA Champions League
În ceea ce privește valoarea competiției, aceasta este uriașă, atât din punct de vedere financiar, cât și din perspectiva prestigiului și impactului global. UEFA Champions League este cotată la aproximativ 16,16 bilioane de euro. Sumele acordate echipelor în funcție de performanțele lor în competiție sunt considerabile. În sezonul 2023-2024, fondul de premiere total al UEFA Champions League a fost estimat la aproximativ 2,032 miliarde de euro.
A dispus de o fază inițială de joc în grupe, urmată de o fază eliminatorie. În mai multe rânduri, competiția a fost extinsă pentru a include mai multe cluburi. Astfel, cele 8 cluburi inițiale au devenit 32 (cu excepția etapei de calificare). Trofeul Ligii Campionilor poate fi păstrat permanent de un club care câștigă turneul de cinci ori sau de trei ori la rând. Acesta competiție este astăzi aproape la fel de prestigioasă precum Cupa Mondială FIFA.
Dacă precesorul, Cupa Europei, nu este luat în calcul, Liga Campionilor a început în 1992. Deși, atunci când sunt prezentate statistici pentru Liga Campionilor, este frecvent ca Liga Campionilor și Liga Europeană să fie cumulate.
Ceea ce deosebește Liga Campionilor de Cupa Europeană este, pentru mulți, jocul în grupe în locul formatului tur-retur. Adevărul este, totuși, că faza grupelor a fost introdusă încă din 1991, dar remodelarea a fost formalizată prin schimbarea numelui. În dezvoltarea competiției a evoluat o formă hibridă de joc în grupe și tur-retur.
Turneul a fost dominat de cluburile de top
Până în prezent, turneele au fost dominate de cluburile europene de top și au avut loc puține victorii surpriză. Poate că victoria lui Porto din 2004 ar trebui socotită drept cea mai mare surpriză. Potențiale senzații care s-ar fi putut întâmpla a fost Nantes în 1995-96 care aproape că a reușit să treacă de Juventus în semifinale (a pierdut cu 3-4 la general).
Dacă Dinamo Kiev ar fi câștigat în 1998-99, ar fi fost, de asemenea, considerată o senzație. Atunci echipa a fost condusă doar cu un gol la general de Bayern Munchen în semifinale. Doi ani mai târziu, Leeds a ajuns în semifinale, dar nu a fost aproape să învingă Valencia de acea dată. Villa Real este un alt club care nu este familiar să fie văzut la etapele finale în cele mai mari evenimente. Echipa a fost doar la un gol distanță față de Arsenal în semifinalele din 2006.
Dacă se combină titlurile din Liga Campionilor și Cupa Europei, Real Madrid este în continuare cel mai performant club, cu 13 titluri (6, respectiv 7 în Cupa Europei și Liga Campionilor). O comparație între țări arată că cluburile spaniole au avut cel mai mare succes de-a lungul istoriei în Liga Campionilor.
Cea mai mare diferență de victorie s-a înregistrat între HJK Helsinki și Bangor City în a doua rundă de calificare, în 2011-2012. Dacă se exclude faza de calificare, cea mai mare diferență de goluri este de opt goluri în meciurile Liverpool-Besiktas (2007-2008) și Real Madrid-Malmo FF (2015-2016). Dacă sunt luate în considerare doar finalele, cea mai mare victorie a fost în finala din 1994, când Milan a învins Barcelona cu 4 la 0.
Formatul Ligii Campionilor
În prima ediție (1992-1993), turneul a fost format din 8 echipe după o fază de calificare. Cele opt echipe jucau în două grupe, urmate de o finală între câștigătoarele grupelor. Primul sezon a inclus în total 36 de cluburi participante în faza de calificare, de când numărul acestora a crescut.
În a treia ediție a Ligii Campionilor (1994-1995), turneul s-a extins la 16 echipe (excluzând calificarea). Formatul a constat într-o fază grupală cu patru grupe, urmată de trei faze eliminatorii. În sezonul 1997-1998, o altă extindere a adăugat mai multe echipe, până la 24 (excluzând calificarea). O fază a grupelor, cu șase grupe, a fost urmată de o fază eliminatorie în trei etape.
În sezonul 1999-2000, turneul s-a extins pentru a treia oară și ar fi inclus acum 32 de echipe (excluzând calificarea). Acum, echipele au fost împărțite în opt grupe, iar prima fază a grupelor a fost urmată de o a doua și, în final, de o fază eliminatorie.
În sezonul 2014-2015, a doua etapă a grupelor a fost abandonată. În schimb, s-a jucat o altă etapă (optimi de finală) în faza eliminatorie.