Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19, Valeriu Gheorghiţă, a dezvăluit vineri că în România există „o subraportare a reacţiilor adverse” după vaccinarea cu serurile aprobate de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).
Valeriu Gheorghiţă: Avem o subraportare a reacţiilor adverse. Asta a spus coordonatorul campaniei de vaccinare într-o intervenţie la Digi24.
De asemenea, Valeriu Gheorghiţă a transmis că în câteva zile, cetăţenii vor putea transmite mai uşor dacă au reacţii adverse în urma vaccinării împotriva Covid-19.
„Pentru ziua vaccinului a fost gândit acest sistem cu posibilitatea alegerii intervalului orar, tocmai pentru a da posibilitatea persoanelor să-şi aleagă momentul vaccinării în funcţie de program. Dacă ele au anumite reacţii după vaccinare, ele pot solicita o adeverinţă de la medic.
Pot să vă spun că uitându-ne pe reacţiile adverse, mai mult de două treimi sunt raportate de pacienţi. Mai puţin de o treime dintre ele sunt raportate de medici. Sunt câteva scenarii… Într-unul dintre ele, asta poate să însemne că sunt reacţii adverse care sunt trecute cu vederea.
Valeriu Gheorghiţă: Avem o subraportare a reacţiilor adverse
Sunt convins că avem o subraportare a reacţiilor adverse şi nu cunoaştem adevărata dimensiune. Dar vorbim despre reacţiile comune minore, cum ar fi febra sau durerea locului vaccinat.
La câteva zile după vaccinare ar fi mai simplu să trimitem tuturor un link prin sms pentru reacţiile adverse. Aici ne vom lovi de aceleaşi limitări ale persoanelor în vârstă, cu privire la accesul lor la un smartphone.
Nu cred că sunt reacţii adverse care nu sunt cunoscute. Fişa în sine este destul de elaborată. Pentru a corela acele reacţii adverse cu tipul de vaccin, se cer într-adevăr informaţii complexe. Fiecare cetăţean va primi un sms cu link pentru a putea să raporteze dacă apar reacţii adverse.
În Bucureşti se vor deschide 54 de cabinete pentru vaccinări Pfizer de sâmbătă, 19 martie. Acest tip de vaccin nu este trecut pe centrul respectiv. Persoana notificată va şti ce tip de vaccin va fi într-un centru. Cam 60% dintre centre au vaccin de la Pfizer, 30% au de la AstraZeneca şi 10% au de la Moderna”, a declarat Valeriu Gheorghiţă.
Ştire în curs de actualizare.