Evenimentul Zilei > Actualitate > Se reia vaccinarea cu dozele de vaccin AstraZeneca din lotul suspect. Anunțul CNCAV
Se reia vaccinarea cu dozele de vaccin AstraZeneca din lotul suspect. Anunțul CNCAV

Se reia vaccinarea cu dozele de vaccin AstraZeneca din lotul suspect. Anunțul CNCAV

Vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, din lotul ABV 2856, se va relua. Decizia a fost luată de Comitetul Naţional de Coordonare a Vaccinării.

S-a ridicat interdicția pe AstraZeneca! Într-un comunicat transmis azi, oficialii români susțin că s-a luat decizia de a se anula decizia privind carantinarea unui lot de vaccinuri AstraZeneca.

„În urma şedinţei de astăzi, la care au participat reprezentanţii CNCAV, ai Ministerului Sănătăţii, Institutului Naţional de Sănătate Publică şi Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România, s-a luat decizia anulării măsurii de maximă precauţie care a presupus carantinarea lotului de vaccin ABV 2856, produs de compania farmaceutică Oxford/AstraZeneca”, se arată în comunicat.

În prezent, vaccinarea rămâne singura metodă eficientă pentru a se evita cazurile grave de Covid19. Potrivit CNCAV, vaccinurile utilizate în România sunt autorizate de Agenţia Europeană a Medicamentului. În această categorie intră si vaccinul AstraZeneca.

„Încurajăm monitorizarea şi raportarea tuturor reacţiilor adverse, atât de către beneficiarii vaccinării, cât şi de profesioniştii din Sănătate”, subliniază sursa citată.

Vaccinarea cu AstraZeneca se reia și în Europa!

După ce mare parte din țările europene au oprit pentru câteva zile vaccinarea cu AstraZeneca, acum s-a reluat campania de vaccinare.

Franța a anunțat că a reluat vaccinarea cu vaccinul AstraZeneca, dar doar pentru persoanele de peste 55 de ani. Experții francezi au opinat că apariția fenomenelor de tromboză au apărut la persoanele sub această vârstă. Legătura dintre acest fenomen de coaugulare a sângelui și vaccinul AstraZeneca nu a fost descoperită.

Premierul francez Jean Castex, el însuși în vârstă de 55 de ani, s-a vaccinat în cursul zilei de azi, în direct, cu AstraZeneca. Premierul francez a făcut acest gest pentru a le arăta francezilor că vaccinul nu este periculos.

„N-am simțit nimic, chiar dacă sunt un pic crispat”, a declarat Castex.

În Spania, campania de vaccinare cu AstraZeneca se va relua de luni, informează cotidianul ElPais, care citează Reuters. De altfel, oficialii spanioli au anunțat încă de joi seara că a fost convocat un consiliul interegional unde s-a discutat despre reluarea campaniei de vaccinare.

La rândul lui premierul Italiei a spus că vaccinarea italienilor, cât mai repede, reprezintă o prioritate absolută.

”Prioritatea Guvernului rămâne vaccinarea a cât mai multor persoane cât mai repede posibil”, a spus premierul Italiei Mario Draghi. Demnitarul italian a anunțat că vaccinarea va fi reluată.

Agenția Medicamentului este optimistă. S-a ridicat interdicția pe AstraZeneca!

Anunțul reluării campaniei cu AstraZeneca de către țările europene, care au suspendat vaccinarea, a venit la scurt timp după comunicarea oficială a celor de la Agenția Europeană a Medicamentului.

Oficialii EMA au declarat că vaccinul AstraZeneca are beneficii majore pentru populație, care depășesc riscul apariției unor fenomene de tromboză. Cei de la EMA mai susțin că nu a fost găsită o legătură între serul produs de AstraZeneca și apariția cheagurilor de sânge. ”Este sigur și eficient”, au transmis cei de la EMA.

Țările care vor relua vaccinarea sunt Franța, Germania, Cipru, Spania, Italia, Portugalia, Lituania și Letonia.

Există și alte două țări, Suedia și Norvegia care au anunțat că se va mai aștepta o perioadă de timp, pentru a se studia mai bine reacțiile adverse ale acestui ser.