Coordonatorul campaniei de vaccinare COVID-19, medicul Valeriu Gheorghiţă, a explicat, miercuri, ce riscuri sunt în cazul copiilor vaccinaţi anti-COVID-19.
„Datele de siguranță la care avem acces în momentul de faţă confirmă profilul bun de siguranță al acestor vaccinuri. Ştiu că majoritatea se întrebă cât de sigure sunt vaccinurile în perspectiva riscului de miocardită.
La grupa de vârstă 5-11 ani rata de apariție a miocarditei este de două cazuri la 1 milion de doze administrate, în condițiile în care rata de sindrom inflamator multisistemic la copii este de un caz la circa 1.500 de infectări, lucru care este de departe mult mai complicat din perspectiva evoluției pe termen lung şi din perfectiva complicațiilor pe care le poate avea COVID la vârste atât de fragede.
Mai mult decât atât, Centrul american de Control şi Prevenire al Bolilor) prezintă datele unui studiu care arată că cei sub 18 ani care au istoric de trecere prin COVID -19 au un risc de două ori mai mare de a dezvolta în perioada următoare diabet zaharat.
Ori din acest punct de vedere nu cred că trebuie să plecăm de la ideea că infecția cu SARS-CoV-2 la copil evoluează ca o infecţie ușoară, banală, fără complicații, potrivit realitatea.net.
Este adevărat că marea majoritate a copiilor fac forme ușoare aparente clinic sau asimptomatice, dar vedem că sunt situaţii în care evoluția poate să fie nefavorabilă cu risc de a face forma grave", a precizat Valeriu Gheorghiţă.
Din 26 ianuarie 2022 a început vaccinarea copiilor cu vârste intre 5 si 11 ani
Romania a început vaccinarea copiilor cu vârste intre 5 si 11 ani împotriva COVID-19 din 26 ianuarie 2022, cu doze de vaccin Pfizer/BioNTech adaptate celor mici. Părinții care doresc să-și imunizeze copiii pot face deja programările într-unul dintre cele 219 de cabinete de vaccinare pediatrice din țară, după cum informează autoritățile pe platforma națională de vaccinare.
Doza recomandată copiilor peste 5 ani este mai mică decât în cazul adulților și constă în administrarea unei cantități de 10 micrograme/doza (10 ug), ceea ce înseamnă o treime din doza oferită persoanelor cu vârste peste 12 ani (adică o cantitate de 30 ug/doza). Serul se va administră intramuscular, similar celorlalte grupe de vârstă eligibile. De asemenea, rapelul se realizează tot la o distanță de 21 de zile de la prima doză. În cazul în care copilul împlinește 12 ani în perioada dintre cele doua doze de vaccin, medicii susțin ca aceștia vor primi la rapel aceeași cantitate de ser, adică o doza de 10 ug.