Evenimentul Zilei > Social > SUA: Pfizer/BioNTech şi Moderna vor avea inclus un avertisment privind inflamaţia cardiacă în prospect
SUA: Pfizer/BioNTech şi Moderna vor avea inclus un avertisment privind inflamaţia cardiacă în prospect

SUA: Pfizer/BioNTech şi Moderna vor avea inclus un avertisment privind inflamaţia cardiacă în prospect

În Statele Unite, Administraţia pentru Medicamente şi Alimente (FDA) va include rapid un avertisment privind cazurile rare de inflamaţie cardiacă la adolescenţi şi adulţi tineri în prospectele vaccinurilor pentru Covid-19 ale Pfizer/BioNTech şi Moderna, scrie news.ro.

Un grup de consultanţi al Centrului pentru Prevenirea şi Controlul bolilor (CDC) a constatat că inflaţiile cardiace ale unor adolescenţi şi tineri adulţi au probabil legătură cu vaccinurile. Totuși, consideră ei, beneficiile vaccinării sunt mult mai mari decât riscurile.

Pfizer, al cărui vaccin a fost autorizat în SUA pentru administrare de la vârsta de 12 ani, a afirmat într-un comunicat că profilul beneficii/risc ”rămâne pozitiv”. Potrivit companiei, se ştie despre cazurile de miocardite şi pericardite apărute după vaccinarea cu vaccinul ARNm.

Moderna a comunicat că are cunoştină despre informaţiile referitoare la cazurile de inflamaţie cardiacă şi că lucrează cu autorităţile de reglementare.

Autorităţi de reglementare din mai multe ţări au investigat dacă vaccinurile pentru Covid-19 ale Pfizer/BioNTech şi Moderna, care folosesc tehnologie ARNm, prezintă un risc şi dacă da, câ este de grav.

Pacienții cu inflamaţii cardiace după vaccinare, potrivit CDC, se recuperează în general şi se simt bine.

Departamentul pentru Sănătate şi Servicii Umane din SUA a publicat un comunicat în care a afirmat că vaccinurile sunt sigure, eficace, iar efectele secundare cardiace sunt extrem de rare.

„Încurajăm cu tărie toate persoanele cu vârste de cel puţin 12 ani, eligibile să se vaccineze conform Autorizaţiei de Utilizare de Urgenţă, să se vaccineze”, afirmă comunicatul.

CDC și FDA au avertizat medicii şi spitalele să fie atenţi la simptomele de miocardite şi pericardite.

Obiectivul preşedintelui Joe Biden nu se îndeplinește

Numărul americanilor care primesc prima lor doză de vaccin COVID-19 a scăzut cu aproximativ 85% de când a atins un vârf la jumătatea lunii aprilie. Astfel, probabil, nu se va îndeplini obiectivul preşedintelui Joe Biden ca până pe 4 iulie 70% dintre adulţi să fi primit cel puţin o doză de vaccin anti-Covid-19.

La bărbaţi numărul cazurilor de inflamaţie a inimii par a fi semnificativ mai mari în săptămâna de după a doua doză de vaccin. CDC a identificat 309 spitalizări din cauza inflamaţiei inimii la persoanele cu vârsta sub 30 de ani, dintre care 295 au fost externate.

Dr. Tom Shimabukuro, director adjunct al Biroului de siguranţă pentru imunizare al CDC, a declarat că datele de la unul dintre sistemele de monitorizare a siguranţei agenţiei – Vaccine Safety Datalink (VSD) – sugerează o rată de 12,6 cazuri pe milion, în cele trei săptămâni de după a doua doză, la persoane cu vârste de la 12 la 39 de ani.

Conform datelor US Vaccine Adverse Event Reporting System (VAERS), au fost observate 347 de cazuri de inflamaţie a inimii în săptămâna de după cea de-a doua doză de vaccin, la persoane de sex masculin cu vârsta cuprinsă între 12 şi 24. Conform ratelor de incidenţă ale populaţiei SUA, aşteptările erau de 12 sau chiar mai puţine cazuri pentru bărbaţii din acest interval de vârstă, a arătat CDC.

Conform datelor CDC până în prezent peste 138 de milioane de americani au fost complet vaccinaţi cu unul dintre cele două vaccinuri ARNm.