Coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a dat informații despre noul vaccin care va sosi în România.
Valeriu Gheorghiţă a dat vestea momentului. E despre ultimul vaccin. Astfel, primul transport cu serul Johnson&Johnson va însemna doar câteva zeci de mii de doze. Coordonatorul campaniei de vaccinare, col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a explicat şi de ce e cantitatea atât de mică.
Fiind monodoză, vaccinul Johnson&Johnson se pretează mai mult centrelor mobile. „În a doua jumătate a lunii aprilie dacă nu mă înşel, ar trebui să primim probabil prima tranşă. Nu este una consistentă, probabil că vom primi câteva zeci de mii de doze.
Reamintesc faptul că se administrează într-o singură doză, deci schema de vaccinare este simplificată. Din acest motiv nu au fost luate decizii finale vizavi de categoria de persoane eligibile.
Ţinând cont de faptul că este un vaccin recomandat tuturor celor cu vârsta de peste 18 ani şi care nu au contraindicaţii cunoscute, vom vedea care va fi strategia prin care vom folosi acest tip de vaccin”, a spus dr. Gheorghiţă.
Mai departe, acesta a precizat că ultimul tip vaccin care va ajunge în România se pretează mai mult pentru centre mobile şi pentru vaccinare în localităţile în care accesul la centrele de vaccinare este mai redus.
Totuşi, Gheorghiţă a completat că „asta nu înseamnă că nu va fi accesat şi de restul categoriilor de persoane”. Amintim că Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a aprobat la 11 martie vaccinul dezvoltat de producătorul Johnson&Johnson. Este primul vaccin împotriva împotriva Covid-19 care se administrează într-o singură doză.
Valeriu Gheorghiţă a dat vestea momentului
Altfel, preşedintele Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 s-a referit şi la alte aspecte. El a informat că 489.273 de persoane erau înscrise pe listele aşteptare pentru imunizare până marţi, la ora 12:00.
În conferinţa de presă el a mai spus că pe locurile libere s-au programat luni 51.629 de persoane pentru prima doză de vaccin. Au fost 24.699 de programări în centrele Moderna, 2.475 în centrele Pfizer şi 24.455 în centrele AstraZeneca.
„Suplimentar au fost programate pe listele de aşteptare până astăzi la ora 12,00 - 489.273 de persoane. În ceea ce priveşte tipul persoanelor care s-au programat pe listele de aşteptare: persoane peste 65 de ani - peste 81.000, cei aflaţi în evidenţă cu boli cronice - 60.174, persoane care deservesc activităţi esenţiale - 25.724 şi persoane care fac parte din etapa a treia, din populaţia generală, peste 252.000.
Avem peste 3,6 milioane de conturi de beneficiari în platforma de programare, din care peste 2,1 milioane sunt beneficiari care au făcut programări, parte dintre ei, după cum ştim, au fost şi vaccinaţi - aproape 1,5 milioane de persoane şi mai avem încă aproximativ 1,4 milioane de conturi create, încă nu au o programare efectuată”, a spus Valeriu Gheorghiţă.