Valentina Tereşkova, ''femeia stelară'', care în 14 iunie 1963 a devenit prima femeie-cosmonaut care a călătorit în spaţiu, a împlinit 80 de ani. Şi ca un cadou de ziua de naştere ar putea-o întâlni curând pe Majestatea Sa, Elisabeta a II-a. După cum face referire preşedintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin, muzeul de ştiinţă din Londra ar dori să dedice o expoziţie în cinstea eroinei sovietice (între 13 şi 16 martie) şi cu acea ocazie, Tereşkova şi Regina se vor întâlni - două femei care, fiecare în rolul său, au lăsat fără discuţie o amprentă în secolul trecut.
Născută într-un sătuc din regiunea Yaroslav, Tereşkova şi-a înrerupt studiile mergând să lucreze într-o fabrică de confecţii alături de mama sa. Întâmplarea care a dus-o în spaţiu a fost pasiunea sa pentru paraşutism, curajul deosebit şi ardoarea politică au ajutat-o să devină secretara Komsomolului din provincie.
Astfel, odată realizat cu succes istoric lansarea în spaţiu a lui Iuri Gagarin, Kamanin, şeful programului spaţial sovietic, convinge autorităţile să înceapă şi un program feminin. Este aleasă şi Tereşkova. Nava Vostok era complet automatizată, deci nu era nevoie de o pregătire specială iniţială de pilotaj, iar cosmonautul era catapultat din navă înainte de aterizare. Aflată în zbor, Tereşkova chiar a vomitat, având stări pe care cu greu şi le-a stăpânit, iar misiunea sa a fost pelungită cu două zile pentru a corecta de la sol orientarea micii nave, la final totalizând mai multe ore în spaţiu decât toţi astronauţii americani la un loc.
Întoarsă pe Pământ vie şi nevătămată, a trebuit să combată şi gurile rele, având în vedere că diferiţi exponenţi ai Aeronauticii şi ai programului spaţial începuseră să răspândească răutăţi care o descriau ca ''incompetentă şi isterică''. Dar Kamanin a apărat-o de toate calomniile, şi în final guvernul a decorat-o cu toate medaliile posibile. Pe 7 februarie 2014 a participat la ceremonia de deschidere a Olimpiadei de iarnă de la Soci purtând împreună cu alte 7 personalităţi ruse steagul olimpic.