Încă un nor de nor de praf saharian va ajunge în Europa. Țara noastră va fi afectată de acest fenomen. Anunțul vine din partea Administraţiei Naţională de Meteorologie.
Un val de praf saharian ajunge deasupra României
ANM anunță că o masă de aer încărcată cu praf saharian ajunge deasupra României pe parcursul zilei de marți. Masa de aer se va deplasa ulterior către Marea Neagră și Ucraina. Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie.
„În perioada 16 aprilie ora 12 - 18 aprilie ora 00, circulaţia aerului, predominant sud-vestică, va favoriza avansul dinspre nordul Africii al unei mase de aer încărcate cu particule de praf de origine sahariană, către sud-estul Europei. Această masă de aer va ajunge deasupra României pe parcursul zilei de marţi (16 aprilie), iar depunerile de praf vor putea fi observate în zonele şi în intervalele în care va ploua”, a transmis Administraţia Naţională de Meteorologie.
Conform sursei menționate, în noaptea de miercuri spre joi, masa de aer încărcată cu particule de praf se va îndrepta către Marea Neagră și Ucraina.
Fenomenul poate apărea în orice moment al anului
Fenomenele de praf saharian pot apărea în orice moment al anului, dar manifestarea lor este influențată de sezon explică specialiștii.
În perioada de la sfârșitul primăverii până la începutul toamnei, stratul de aer saharian transportă praful la înălțimi mai mari în atmosferă, spre vest, peste Oceanul Atlantic, și poate influența formarea și intensitatea ciclonilor tropicali.
Pe de altă parte, explică specialiștii, praful care se dispersează de pe continent în timpul iernii și primăverii tinde să rămână la altitudini mai joase și este purtat de vânturile de nord-est către centrul continentului, dar și către alte regiuni din Europa.
Problemele respiratorii şi cardiovasculare
Acest praf saharian poate afecta sănătatea oamenilor agravând problemele respiratorii şi cardiovasculare, dar şi producţia de energie. Deoarece reduce randamentul panourilor solare.
Mai mult decât atât, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului precizează că datele privind concentraţiile orare provenite din monitorizarea poluanţilor precum pulberi în suspensie (fracţiile PM10 şi PM2.5), SO2, , NOx şi CO pot fi consultate de către public, permanent, pe platforma www.calitateaer.ro