Sute de români din județul Brașov s-au îmbolnăvit și au ajuns să fie internați în spital. Aceștia acuză apa de proastă calitate de la robinet, însă autoritățile neagă învinuirile și oferă asigurări că apa este de bună calitate, potrivit analizelor realizate la începutul lunii curente.

Record de internări la Brașov. Ce simptome prezintă pacienții

În ultimele ore, aproape 100 de oameni din orașul Râșnov s-au îmbolnăvit, în timp ce aproximativ 200 de persoane au dezvoltat, în ultima săptămână, simptome precum: dureri de stomac, stări de vomă și febră. Românii spun că de vină este apa de proastă calitate de la robinet.

În ultimele 24 de ore, aproximativ 100 de persoane au fost transportate la spital. Unii dintre ei au solicitat ajutorul serviciilor Ambulanței. „Punctul maxim a fost ieri când ambulanţele au fost solicitate pentru un număr de 11 persoane care au fost transportate la Spitalul de Boli Infecțioase”, a declarat Steluţa Coţiu, director medical la Ambulanţa Braşov.

Localnicii au încercat să se trateze cu medicamente de la farmacii, însă totul a fost în zadar.

Ce spun autoritățile. Analizele arată calitatea bună a apei

Reprezentanţii Societății de distribuţie a apei au recomandat românilor din Râșnov să nu mai consume apă de la robinet, cu toate că susțin că analizele realizate la începutul lunii curente, pe 5 iulie, demonstrează că apa este potabilă.

„Apa potabilă de la robinetele râşnovenilor nu este infestată! Cel puțin asta arată ultimele analize ale specialiştilor Direcţiei de Sănătate Publică Braşov. Periodic, din apa care ajunge la consumatorii finali se prelevează probe şi sunt analizate la laboratorul de specialitate al DSP.

Ultimele probe prelevate, în data de 05.07.2021, arată că nu există riscuri de infectare şi că apa nu este contaminată. Acestea au fost prelevate din două locaţii de pe raza oraşului Râşnov, izvoarele din Colţii Cheii şi de la un consumator final pe strada Vânători.

Astăzi, reprezentanţii DSP au prelevat, la prima oră, probe de apă şi urmează să efectueze analizele de specialitate. Conform STAS de prelevare a probelor şi a legii apelor, rezultatul analizelor va putea fi comunicat in 72 de ore. Când procedeul va fi finalizat buletinele de analizele vor fi făcute publice. Vă mulțumim!”, au transmis reprezentanţii Societății de distribuţie a apei din Râșnov, potrivit Observator.