Val de cutremure în Vrancea. Două seisme s-au produs în această dimineață

Cutremur. Sursa foto: Arhiva EVZ

Un val de cutremure a fost înregistrat, începând cu luna aprilie, în zona seismică Vrancea. Două dintre ele au avut loc în această dimineață. Ambele au avut magnitudini mai mari de 3 grade pe scara Richter.

Institutul Național de Cercetare - Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a anunțat două cutremure care au avut loc marți dimineață, în zona seismică Vrancea. Primul s-a produs la ora 02:34:59 (ora României) și a avut o magnitudine de 3,3 grade pe scara Richter, la o adâncime de 102,5 km. Cutremurul s-a produs la 45 km vest de Focşani, 65 km nord de Buzău, 65 km est de Sfântu-Gheorghe, 77 km est de Braşov, 96 km nord-est de Ploieşti şi 97 km sud de Bacău.

Cel de-al doilea cutremur produs marți dimineață în zona seismică Vrancea s-a produs la ora 05:05:10 (ora României). Seismul a avut o magnitudine de 3,1 grade pe scara Richter, la o adâncime de 76,2 km. Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 35 km vest de Focşani, 67 km nord de Buzău, 74 km est de Sfântu-Gheorghe, 88 km est de Braşov, 89 km sud-vest de Bârlad şi 91 km sud de Bacău.

România se pregătește de un cutremur semnificativ

În ultimele zile, în zona seismică Vrancea au avut loc șapte cutremure, cu magnitudini slabe, cuprinse între 2,7 și 3,3 grade pe Richter. În zona Olteniei, mișcarea plăcilor tectonice a mai încetat comparativ cu ultimele luni, în aprilie fiind înregistrate cinci cutremuri slabe, cu magnitudini cuprinse între 2 şi 2,7 grade pe scara Richter.

Cel mai mare cutremur înregistrat în acest an s-a produs în județul Gorj, pe 14 februarie. Seismul a avut o magnitudinea 5,7 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 6,3 km.

Întrebat dacă în următoarea perioadă românii ar trebui să se aștepte la un cutremur semnificativ, Mircea Radulian, directorul științific al Institutului pentru Fizica Pământului, a explicat de ce nu crede că acest lucru se va întâmpla curând.

„Nu cred. Nu cred. Acuma, vedeți, că mai avem surprize. Deci nu cred, pentru că Vrancea, sigur, nu cred că e influențată de ce se întâmplă aici. Și atunci, Vrancea, dacă e să se producă un cutremur, se produce, dar nu e cumva direct legat de Turcia, de ce s-a întâmplat în Turcia. Pentru cutremur de suprafață, rămâne de văzut dacă aceste activări, cum a fost și cea de la Târgu Jiu, dar necesită un studiu, dacă aceste activări ar putea fi influențate totuși de acest context mai mare în care s-au produs aceste cutremure mari în Turcia și care, mă rog, au perturbat totuși într-o oarecare măsură toată zona”, a declarat Mircea Radulian la Știrile ProTV.