Val de bronșiolite la copiii

Val de bronșiolite la copiii

La medicii de familie și camerele de gardă din spitalele cu secții de boli infecțioase se face coadă în această perioadă.

 Auzim tot mai des diagnosticul de bronșiolită, o afecțiune virală comună a căilor respiratorii, cu caracter sezonier, dată de infecția bronhiilor mici (căile de transport ale aerului în plămâni).

„Copiii s-au întors în comunitate. Se schimbă vremea, așa că momentul este propice, ca să spun așa, pentru bolile infecțioase cu transmitere aerogenă. Bronșiolita este cauzată, de regulă, de o infecţie virală. Când întri într-o cameră de gardă și vezi că sunt încă 10 copilași cu aceeași problemă, evident că te gândești la epidemie. Dar nu sunt așa de multe. E abia începutul sezonului și e posibil ca numărul cazurilor să crească ”, ne-a explicat dr. Cătălin Apostolescu, purtătorul de cuvânt al Institutului „Matei Balș” din Capitală.

Se transmite foarte ușor

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cei mai sensibili sunt copiii de până la doi ani, întrucât la ei căile respiratorii sunt mici și se pot bloca mai uşor. Se transmite ușor, prin picături de fluid pe care un copil infectat le elimină pe nas și gură când strănută, tușește, râde, și, ulterior și de pe jucării”, arată medicul pediatru Valeria Herdea, președintele Asociației Române pentru Educație Pediatrică în Medicina de Familie (AREMPF).

Simptomele bolii

Copilul are o stare generală proastă; îi curge năsucul; are ochii roșii; întâi apare o tuse uşoară, rară, apoi adevine seacă și ulterior productivă (este posibil să și vomite după ce tușește); apare respirația șuierătoare; febră uşoară.