Vaccinurile Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford pot fi administrate persoanelor care suferă de diabet. Acestea sunt foarte expuse riscului de forme severe de COVID-19 și chiar deces.
Vaccinurile COVID-19 pot fi administrate bolnavilor de diabet! Ministerul Sănătăţii precizează că vaccinurile produse de companiile Pfizer-BioNTech, Moderna şi AstraZeneca-Oxford pot fi administrate persoanelor care suferă de diabet, indiferent de tipul de diabet, 1 sau 2.
Vaccinurile COVID-19 pot fi administrate bolnavilor de diabet! Vor fi vaccinați în etapa a II-a
Conform Strategiei naţionale de vaccinare, aceşti pacienţi se pot vaccina în etapa a II-a. "Vaccinarea împotriva COVID-19 este foarte importantă pentru pacienţii cu diabet, din cauza riscului crescut al acestora de a face o formă severă a bolii. Pacienţii cu diabet au fost incluşi în studiile clinice ale celor trei companii, fără a fi înregistrate probleme de siguranţă", subliniază Ministerul Sănătății, marţi, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Sursa citată arată că, în primele 48 de ore după vaccinare, este recomandat ca pacienţii cu diabet să îşi monitorizeze cu atenţie glicemia şi să se hidrateze adecvat.
Bolnavii de diabet sunt mai expuși în cazul infecțiilor, inclusiv COVID-19
Persoanele cu boli cronice, printre care şi diabetul, sunt mai vulnerabile în faţa infecţiilor, cum este cazul pandemiei. Riscul de evoluţie nefavorabilă este mai crescut dacă diabetul este dezechilibrat sau are complicaţii. Caz valabil dacă se asociază cu exces ponderal, boli cardiovasculare, boli pulmonare. De asemenea, dacă pacienţii au peste 65 ani sau sunt fumători.
Persoanele vulnerabile și cu un risc mare de complicații și deces sunt cele cu diabet. "Virusul SARS-Cov-2, ca majoritatea virusurilor, infectează și afectează mai sever persoanele care au o imunitate mai scăzută. Copiii, bătrânii si persoanele cu comorbidități prezintă o imunitate scăzută comparativ cu adulții tineri sănătoși", a explicat dr. Nicolae Mircea Panduru, medic diabet, nutriție și boli metabolice.
Potrivit medicilor, persoanele cu diabet zaharat prezintă o cantitate potențial mai mare de virus intrat în organism. Însă prezintă și o alterare a răspunsului imun. Virusul produce un atac în doi timpi – timpul 1 – plămanul și tractul respirator si timpul 2 (după aproximativ 7 zile) restul organelor țintă. Persoanele cu diabet zaharat au un risc de a nu elimine virusul după infecția respiratorie inițială. Cauza este răspunsul imun diminuat de hiperglicemie. În plus, persoanele cu diabet prezintă un risc crescut de insuficiență a organelor țintă ale virusului deoarece toate sunt afectate deja de glicemia crescută.
Puține reacții adverse
Potrivit lui Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare în România, numărul cazurilor de reacții adverse împotriva vaccinurilor este extrem de mic. Doar 2 la mie este procentul persoanelor care raportează reacții adverse.