Institutul din Capitală realizează în acest moment şapte tipuri de vaccinuri, dar şi medicamente foarte solicitate, precum Cantastimul.
Printre cele şapte tipuri de vaccinuri produse în Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare „Cantacuzino” se numără vaccinul antigripal, cel împotriva tuberculozei, vaccinul combinat diftero-tetanic absorbit şi cel stafilococic.
Nu se mai fabrică vaccinurile contra herpesului, din cauza modificărilor legislaţiei, şi nici cel împotriva rujeolei, pentru că implică costuri prea mari. Cantastimul, în schimb, un medicament pentru stimularea imunităţii, este în continuare fabricat în institut. Vaccinul stafilococic D se recomandă diabeticilor sau celor care au furuncule pentru le stimula imunitatea. Vaccinul tifoidic subcutanat este indicat persoanelor din zone inundate sau în caz de febră tifoidă, iar Institutul „Cantacuzino” produce în jur de 250.000 de doze anual.
200.000 de doze de vaccin împotriva TBC, pe an
Vaccinul BCG pentru prevenţia tuberculozei se face nou-născuţilor, în primele 24 de ore de la naştere. „Acest vaccin nu se face în toate ţările, pentru că unii specialişti sunt de părere că imunitatea indusă nu este suficientă pentru prevenirea tuberculozei. Vaccinul se face mai ales copiilor din ţările unde există malnutriţie. România este în curs de dezvoltare, iar tuberculoza face ravagii, motiv pentru care vaccinul este necesar”, afirmă Viorel Alexandrescu, şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă din cadrul Institutului „Cantacuzino”.
În fiecare an se produc aproximativ 200.000 de doze de vaccin BCG. Vaccinul tetanic absorbit se administrează şi celor cu arsuri, cu traumatisme sau rană care se poate contamina cu pământ sau mizerie. Vaccinul se face în primele 24 de ore de la incident. Institutul „Cantacuzino” produce anual în jur de 500.000 de doze de vaccin tetanic absorbit.
Herpesul şi boala vacii nebune
O serie de vaccinuri care se făceau la „Cantacuzino”, precum cel care protejează de rujeolă, nu se mai produc în prezent din cauza costurilor prea mari. În schimb, cel care imunizează contra herpesului nu mai poate fi scos pe piaţă din cauza schimbărilor în legislaţie. „Vaccinul antiherpetic era de concepţie aparte. Se făcea dintr-un extract de virus vaccinal înrudit cu virusul herpetic. Virusul vaccinal se lua de viţei, iar de câţiva ani legislaţia nu mai permite acest lucru din cauza bolii vacii nebune”, explică Marian Neguţ, profesor la catedra de epidemiologie a UMF „Carol Davila” şi fost director al institutului.
Cantastimul este unul dintre produsele de referinţă disponibil doritorilor. Medicamentul stimulează imunitatea organismului şi este recomandat mai ales persoanelor cu stări imunodepresive, în convalescenţă sau după chimioterapie, radioterapie sau în cancer, după intervenţia chirurgicală, când organismul trebuie stimulat.
OFERTĂ Peste 900 de analize disponibile
La Institutul „Cantacuzino” se pot face şi peste 900 de tipuri de analize. O investigaţie importantă, dar puţin cerută, este cea prin care un bolnav poate vedea dacă tratamentul administrat este eficient, prin evaluarea celulelor albe. Rezultatele testului se pot afla a doua zi, sângele fiind analizat în ziua recoltării. O altă analiză este CD4-CD8, care determină potenţialul imun al organismului. Institutul de Seruri şi Vaccinuri „Dr. I. Cantacuzino” a fost înfiinţat legal în 1921, dar profesorul Cantacuzino fondase şi conducea Laboratorul de Medicină Experimentală încă din 1901.
Acest laborator, pe lângă activităţile didactice şi ştiinţifice, a avut drept sarcină, în 1904, să prepare serul antistreptococic şi serul antidizenteric, două premiere pe atunci, de strictă necesitate pentru medicina românească.