Vaccinuri noi pentru Romania

Vaccinuri noi pentru Romania

De la anul, copiii ar putea fi imunizati cu doua produse noi, care vor fi introduse in programele nationale de sanatate.

Ministerul Sanatatii si Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) iau in calcul introducerea a doua vaccinuri noi in programele nationale de imunizare, incepand cu anul viitor, a anuntat luni Victor Olsavszky, reprezentantul OMS din Romania.

Este vorba despre vaccinul polio G injectabil, indicat in imunizarea activa a copiilor contra poliomielitelor, si despre vaccinul contra cancerului de col uterin, lansat la noi in tara in luna martie.

Primul se administreaza deja minorilor, dar numai oral, sub forma de picaturi, iar cel de-al doilea se gaseste in farmaciile din Romania si poate fi administrat la cerere. Pretul vaccinului contra cancerului de  col uterin este insa destul de mare: o doza costa 450 de lei noi.

Copiii nu vor mai lua picaturi contra poliomielitelor

Printre vaccinurile care fac parte din programele nationale de imunizare se numara deocamdata cele impotriva rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B, tetanosului, difteriei si tusei convulsive.

„Ar fi important sa adaugam pe lista si vaccinul injectabil contra virusurilor polio. Daca el va fi administrat in continuare sub forma de picaturi, imunizarea nu va fi atat de sigura deoarece s-a observat ca micutii suporta destul de greu picaturile si uneori nu le inghit”, a explicat Victor Olsavszky, reprezentantul OMS din Romania. 

Imunizarea contra cancerului de col incepe la noua ani

Cat despre vaccinul contra virusurilor de tip papilloma (HPV), acesta a fost deja introdus in programele nationale de vaccinare din tarile civilizate.  „Este vorba despre SUA, Australia, Austria, Germania si Italia”, a precizat Mihai Preda, manager de produs in cadrul firmei Merck Sharp&Dhome Romania.

Desi vaccinul se face preventiv in special populatiei de sex feminin, intre 9 si 26 de ani, in Suedia, autoritatile sanitare au decis sa-l administreze inclusiv barbatilor, ca urmare a schimbarii comportamentelor sexuale pentru a preveni infectarea lor cu virusuri de tip papilloma.

La noi, vaccinul poate fi luat din marile farmacii, pe baza unei retete eliberate de medicul de familie, de un medic infectionist, pediatru sau de un ginecolog. El se administreaza la un cabinet medical dupa o schema de vaccinare: intr-un interval de sase luni trebuie sa se faca trei doze.

Multe clinici particulare au inclus deja vaccinarea anti-HPV pe lista serviciilor pe care le ofera. „Va dura ceva timp pana cand vaccinul va fi introdus in programele nationale pentru ca, deocamdata, nici industria nu este pregatita sa furnizeze suficiente doze”, a mai spus Victor Olsavszky.

Calendarul de imunizari din Romania mai difera de cel al altor tari europene si prin faptul ca la noi se fac in continuare vaccinari contra tuberculozei, incidenta bolii fiind de zece ori mai mare decat media UE. Din cauza unor grupuri de populatie care „au scapat” nevaccinate, Romania s-a confruntat in repetate randuri si cu epidemii de rujeola si varicela.i

Nu uita!

Calendarul de vaccinare in anul 2007

Varsta recomandata                  vaccin                                                                                             procedura

primele 24 de ore                   antihepatitic B                                                                               in maternitate 4-7 zile                                      vaccinul de tip Calmette Guerrin 2 luni                                         vaccinul diftero-tetano-pertussis (DTP)                                   simultan                                                    antihepatitic B                                                      vaccinul polio oral (pentru cei care au contraindicatii                                                    se utilizeaza vaccinul polio inactivat) 4 luni                                          vaccinul diftero-tetano-pertussis                                              simultan                                                       vaccinul polio oral (VPO) 6 luni                                          vaccinul DTP                                                                                 simultan                                                     antihepatitic B                                                     vaccinul VPO 12 luni                                       DTP, VPO                                                                                        simultan 12-15 luni                                 vaccin rujeolic-rubeolic-oreion (ROR)  30-35 de luni                           DTP 7 ani (cls. I)                              vaccin diftero-tetanic pediatric (DT), ROR                                campanii scolare 9 ani (cls. III-a)                        VPO                                                                                                  campanii scolare 14 ani (cls. VIII-a)                    DT, vaccinul rubeolic                                                                    campanii scolare      18 ani (cls. XII-a)                     antihepatitic B                                                                                campanii scolare

Ne puteți urmări și pe Google News