Vaccinul rusesc, sub lupa unui reputat medic român. Ce rezerve are față de Sputnik V

Vaccinul rusesc, sub lupa unui reputat medic român. Ce rezerve are față de Sputnik V

Deși nu a parcurs toate fazele de testare, profesorul Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a lăudat vaccinul rusesc împotriva noului coronavirus, Sputnik V.

În Rusia, autoritățile medicale au anunțat recent că au produs 15.000 de doze, și că se va începe o campanie de vaccinare în masă a populației, care coincide declanșarea fazei a treia de testare a noului vaccin.

„Problema legată de un vaccin are două componente: siguranţă şi eficacitate. Sperăm să obţină un răspuns durabil ca să fie autorizat. Un vaccin trebuie să treacă prin mai multe studii clinice, cele de fază trei sunt cele mai importante, se fac la om şi pe 30.000 de subiecţi.

Rezerva legată de vaccinul din Rusia este datorată faptului că studiile de fază trei nu au fost făcute şi poate că o să fie practic odată cu începerea administrării acestui vaccin deja autorizat în Rusia. Reticienţa este datorată faptului că nu s-au încheiat toate fazele pentru un vaccin ca să poată fi autorizat" , a spus Rafila.

Ne puteți urmări și pe Google News

De precizat că legislația românească și cea a Uniunii Europene, interzis punerea în circulație de medicamente sau de vaccinuri care nu au fost testate și care nu au primit autorizație de folosire. „În România nu putem utiliza decât produse autorizate sau din Statele Unite unde e o agenție foarte puternică care acorda posibilitatea de a produce și utiliza un produs dacă indeplinesti conditiile de eficacitate și siguranță.

Un studiu de fază trei durează câteva luni, în mod normal ar dura câţiva ani. Aceste câteva luni nu au fost alocate vaccinului din Rusia, nu spun că nu este bun, poate fi chiar foarte bun", a precizat Alexandru Rafila.

Oficialii ruși din domeniul sănătății au anunțat că de la mijlocul lunii septembrie se va trece la o vaccinare masivă a populației împotriva Covid19, în cadrul unei campanii de prevenire a răspândirii noului coronavirus.

Șeful Centrului de Microbiologie și Epidemiologie Gamalei, medicul Alexandr Ginzburg, a precizat că în perioada următoare se va trece la testarea finală a noului vaccin, pe zeci de mii de persoane, pentru a se realiza un studiu complet, cu privire la beneficiile lui Sputnik V, împotriva noului coronavirus. Acest studiu, a mai spus Ginzburg va dura între patru și șase luni iar rezultatele vor fi publicate într-o revistă medicale de impact.

Rușii anunță vaccinul ca fiind un adevărat succes împotriva combaterii coronavirusului, dar cu toate acestea Organizația Mondială a Sănătății recomandă prudență. Dacă fondul de investiții care a finanțat crearea vaccinului Sputnik v susține că peste 20 de țări au făcut comenzi pentru un miliard de doze, cei ce la OMS susțin că vaccinul trebuie să urmeze toate fazele cercetării pentru a stabili dacă este eficace în combaterea coronavirusului SarSCoV2 și nu l-au inclus în lista celor șase vaccinuri, cele mai avansate.