Vaccinul Moderna a ajuns în țară. Urmează etapa a doua a vaccinării

Vaccinul Moderna a ajuns în țară. Urmează etapa a doua a vaccinării

Transportul cu 14.000 de doze cu vaccinul produs de compania americană Moderna a intrat, marţi seară, în România. Dozele au ajuns în ţară pe la Vama Nădlac şi vor ajunge miercuri la București.

Vaccinul Moderna a ajuns în țară. Dozele vor fi depozitate la Institutul Național de Cercetare–Dezvoltare Medico–Militară „Cantacuzino”. În perioada vor fi distribuite în centrele regionale și de vaccinare.

Transportul este asigurat de firma producătoare. Dozele de vaccin vor fi aduse la București pe cale terestră.

Din 15 ianuarie va fi folosit și vaccinul Moderna

Din 15 ianuarie este prevăzută începerea celei de-a doua etape de vaccinare. Medicii vor fi cei care vor stabi vaccinul, între Pfizer sau Modrena.

Ne puteți urmări și pe Google News

România a contractat 3,4 milioane de doze de vaccin produse de Moderna. Acest vaccin foloseşte tehnica ARN mesager, la fel ca şi produsul Pfizer - BioNTech

Cu ajutorul unor molecule ARN secvenţiate de la coronavirus, vaccinul „obişnuieşte" sistemul imunitar al organismului imunizat să atace virusul SARS-CoV-2 înainte de infecţia efectivă, prin dezvoltarea de anticorpi.

Astfel, virusul poate fi oprit la intrarea în organism şi pot fi evitate formele grave ale bolii.

Recomandarea pentru vaccinul Moderna

Vaccinul Moderna a ajuns în țară. Recomandarea pentru vaccinul Moderna este de administrare în două doze, la interval de 28 de zile, pentru persoane cu vârsta de peste 18 ani.

Cele două variante de vaccinuri disponibile în Uniunea Europeană în acest moment sunt foarte asemănătoare. Eficacitatea celor două vaccinuri este aproximativ aceeași.

Vaccinul Pfizer - BioNTech are o eficacitate de 95% în prevenirea bolii COVID-19, în timp ce vaccinul Moderna are o eficacitate de 94,1%.

Pentru niciunul dintre vaccinuri nu se poate spune, încă, măsura în care previne și infecția asimptomatică cu virusul Sars-Cov2.

 Cîţu cere suplimentarea dozelor de vaccin pentru România

Potrivit lui Cîţu, România solicită încă aproximativ 8 milioane de doze produse de Pfizer - BioNTech.

„Am aprobat astăzi transmiterea către Comisia Europeană a solicitării ca România să beneficieze de încă opt milioane de doze de vaccin Pfizer - BioNTech din cele 200 de milioane negociate suplimentar la nivel european.

Este vorba, mai exact, de solicitarea a încă 8.055.394 de doze de vaccin, care se vor adăuga celor 12.780.080 milioane de doze produse de BioNTech /Pfizer și contractate deja de România.

Altfel spus, doze vitale care vor asigura imunizarea a 10.417.737 de persoane, care se pot întoarce la o viață normală", a declarat marţi Cîțu.

Comisia Europeană a negociat achiziţia unui nou vaccin anti-COVID produs cu tehnologie tradiţională. Marți s-au încheiat discuțiile preliminare cu compania Valneva. Contractul ar urma să ofere tuturor statelor membre ale UE posibilitatea de a achiziționa împreună 30 de milioane de doze. Și cu opțiunea de a achiziționa până la 30 de milioane de doze suplimentare.

Discuțiile preliminare finalizate marţi vin în completarea unui portofoliu vast, deja asigurat, de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, informează antena3.ro.

Acest portofoliu include contractele semnate cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, BioNtech-Pfizer, CureVac și Moderna, precum și discuțiile preliminare încheiate cu Novavax.