Vaccinul este ineficient în fața variantei Lambda. Modul în care se răspândește naște îngrijorări

Sursa: arhiva EVZ

O nouă variantă de coronavirus stârnește îngrijorare în rândul oamenilor de știință, în condițiile în care pare mai rezistentă la vaccinuri.

Varianta numită de oamenii de știință Lambda a fost descoperită în urmă cu un an în Peru, iar acum se răspândeşte în America de Sud. Conform studiilor, aceasta este nu doar mai contagioasă, dar și mai rezistentă la anticorpi, comparativ cu varianta Delta, după cum relatează Antena 3.

Varianta Lambda a fost identificată pentru prima oară în Peru, iar acum se răspândește în toată America de Sud. Conform oamenilor de știință, aceasta ar fi mai rezistentă la vaccinurile anti COVID decât versiunea original a virusului, care a apărut în China, la Wuhan, China.

Cercetătorii japonezi spun că în experimente de laborator au identificat trei mutații în proteina spike a variantei Lamda, care-i permit să reziste anticorpilor produși de vaccin. Două mutații adiționale ar face ca Lambda să fie foarte infecțioasă – cel puțin în experimentele de laborator.

Într-un articol publicat pe site-ul bioRxiv, care nu a fost validat, însă, științific, cercetătorii susțin că oamenii de știință nu iau în serios pericolul pe care îl prezintă varianta Lambda deoarece a fost etichetată ca „variantă de interes” de către OMS. Iar nu „variantă de îngrijorare”.

Experţii japonezi consideră Lambda mai periculoasă decât Delta

Chiar dacă nu există studii științifice aprofundate, cercetătorul Kei Sato de la Universitatea Tokyo crede că „Lambda poate deveni o potențială amenințare pentru societatea umană”. În opinia lor, este posibil ca aceasta să fie mai periculoasă ca tulpina Delta, indiană.

În aceste condiții, cea de-a treia doză de vacccin ARN-mesager ar putea oferi un stimulent de anticorpi dar numai în cantitate, nu și în calitate.

Astfel, printre cei vaccinați cu schema completă, care nu au trecut, însă prin COVID, a treia doză de vaccine ar putea duce la creșterea nivelului de anticorpi. Însă aceștia s-ar putea să nu fie cei potriviți, care fac față noilor variante de virus, susțin și cercetătorii de la Universitatea Rockefeller într-un articol publicat pe bioRxiv.

Ei susțin că pacienții care au trecut prin boală și au obținut imunitate naturală, ar putea răspunde mai adecvat la noile variante de coronavirus.

Persoanele vaccinate sunt la fel de vulnerabile

Într-un studiu cu 32 de participanți care nu au avut COVID, cercetătorii au constatat că nivelul anticorpilor generați de vaccinurile ARN-mesager au evoluat între prima și a doua doză.

Dar cinci luni mai târziu, anticorpii induși de vaccin au rămas într-o stare „echivalentă” cu starea la care au ajuns după a doua doză. Cercetătorii au observat „o îmbunătățire minusculă, greu măsurabilă” în abilitatea anticorpilor de vaccin de a face față noilor variante ale virusului.

Prin urmare, spune el, chiar dacă acești oameni vaccinați cu două doze o fac și pe a treia, vor obține probabil un nivel cantitativ mai mare de anticorpi, dar la fel de ineficienți în fața noilor variante.