Vaccinul AstraZeneca, omologat de OMS. Procedura permite utilizarea în statele defavorizate

Vaccinul AstraZeneca a fost omologat în regim de urgență de OMS, printr-o procedură care permite să fie distribuit cât mai rapid în statele defavorizate.

Vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca și Universitatea Oxford a fost omologat pentru utilizare în regim de urgență de OMS. Această procedură va permite ca vaccinul să fie distribuit și în țările defavorizate.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a anunţat că a omologat pentru utilizare în regim de urgenţă vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania AstraZeneca în colaborare cu Universitatea Oxford. Conform reprezentanților organizației, procedura va permite ca milioane de doze să fie distribuite în țările defavorizate. Din cauză că nu există suficiente vaccinuri pe piață, acestea nu au putut demara campanii de imunizare.

Procedura ajută țările care nu deţin mijloace de stabilire a eficacităţii unui medicament să obţină un acces rapid la terapii. Totodată, ea permite dispozitivului COVAX, creat pentru a asigura un acces echitabil la vaccinurile anti-COVID-19, să înceapă distribuirea dozelor.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford reprezintă marea majoritate din cele 337,2 milioane de doze pe care OMS intenţionează să le distribuie în primul semestru al acestui an.

Dozele rezervate pentru COVAX sunt fabricate în Coreea de Sud, de AstraZeneca-SKBio, şi în India, de Serum Institute of India. Omologarea anunţată luni vizează aceste două versiuni, potrivit unui comunicat emis de OMS.

Vaccinul AstraZeneca a fost omologat de OMS

Săptămâna trecută, vaccinul AstraZeneca-Oxford fusese recomandat spre autorizare de comitetul de experţi în vaccinare al OMS. Acesta urmează să fie administrat în două doze la un interval cuprins între opt şi 12 săptămâni. Vor fi vaccinate toate persoanele de peste 18 ani. Vaccinul va fi folosit inclusiv în ţările în care circulă variantele mai contagioase ale noului coronavirus.

Vaccinul AstraZeneca-Oxford a fost apreciat pentru faptul că este mai ieftin şi mai uşor de distribuit. Totuşi, vaccinul AstraZeneca s-a confruntat cu o serie de dubii legate de eficacitatea lui în rândul persoanelor de peste 65 de ani. De asemenea, sunt semen că nu ar fi eficient în fața variantei sud-africane a COVID-19.

OMS şi experţii săi sunt de părere că vaccinul AstraZeneca-Oxford răspunde perfect unei priorităţi actuale.