Agenția Europeană a Medicamentului a decis, zilele trecute, să aprobe noua denumire a vaccinului de la AstraZeneca.
Vaccinul care are aceeași formulă, se numește acum Vaxzevria, aprobarea fiind dată de AEM în data de 25 martie 2021.
„Vaxzevria este un vaccin pentru prevenirea bolii coronavirus 2019 (COVID-19) la persoanele cu vârsta de 18 ani și peste. COVID-19 este cauzat de virusul SARS-CoV-2. Vaxzevria este alcătuită dintr-un alt virus (din familia adenovirusului) care a fost modificat pentru a conține gena pentru producerea unei proteine din SARS-CoV-2. Vaxzevria nu conține virusul în sine și nu poate provoca COVID-19”, au anunțat cei de la Agenția Europeană a Medicamentului.
Specialiștii de la EMA au venit cu previzări legate de vaccinul produs de cei de la Astra Zeneca. Astfel, vaccinul împotriva coronavirusului, cunoscut anterior sub numele de ChAdOx1, este fabricat dintr-un virus (ChAdOx1), o versiune slăbită a unui virus comun pentru răceală (adenovirus). Materialul genetic a fost adăugat la construcția ChAdOx1, care este utilizată pentru fabricarea proteinelor din coronavirusul SARS-CoV-2 numit glicoproteină Spike (S).
Această proteină se găsește de obicei pe suprafața SARS-CoV-2 și joacă un rol esențial în calea infecției cu virusul SARS-CoV-2. Coronavirusul SARS-CoV-2 își folosește proteina spike pentru a se lega de receptorii ACE2 de pe celulele umane, pentru a intra în celule și a provoca o infecție. După vaccinare, se produce proteina spike de suprafață, care pregătește sistemul imunitar pentru un atac împotriva coronavirusul, dacă ulterior infectează organismul și provoacă boala COVID-19.
SUA au redus eficacitatea vaccinului
În Statele Unite ale Americii, eficatitatea vaccinului produs de AstraZeneca a fost coborâtă de la 79 la sută, la 76 la sută. Acest lucru s-a făcut în urma unor studii efectuate pe un număr foarte mare de persoane, și anume este 32.000.
Astfel, la cererea SUA, AstraZeneca a redus eficacitatea vaccinului. În prima fază, compania a anunţat că vaccinul său are o eficienţă de 79%, procent acceptat de specialiștii americani. În cele din urmă, în urma unor studii aprofundate, Institutul Naţional pentru Alergii şi Boli Infecţioase din SUA (NIAID), condus de doctorul Anthony Fauci, a cerut companiei AstraZeneca să lucreze împreună cu grupul de experţi „pentru a revizui datele de eficienţă şi a garanta că aceste cifre de eficienţă mai precise şi actualizate să fie publicate cât mai repede posibil”.