Primele dozele de vaccin anti-COVID, destinate statelor membre ale Uniunii Europene, au fost încărcate în camioane și trimise către destinație, astfel încât să poată începe campania de vaccinare la data stabilită, 27 decembrie.
La începutul acestei săptămâni, luni, Agenția europeană de Reglementare a Medicamentelor a aprobat noul vaccin Pfizer-BioNTech, permițând folosirea acestuia în imunizarea împotriva noului coronavirus. Uniunea Europeană a urgentat procedurile de aprobare a serului Pfizer după ce Marea Britanie și Statele Unite au început deja campanii de vaccinare. De altfel, și Elveția, stat care nu este membru al UE, a început campania de vaccinare împotriva coronavirusului.
În urma acestei decizii a Agenției de Reglementare a Medicamentelor, primele doze de vaccin au fost încărcate în trei camioane frigorifice care, escortate de două mașini de poliție fiecare, au pornit pe o rută necunoscută. Responsabilii companiei Pfizer nu au dezvăluit destinația acestor mașini.
România a primit, pentru prima etapă a campaniei de vaccinare împotriva noului coronavirus, un număr de 10.000 de doze de ser Pfizer. Acestea vor ajunge în țară pe 26 decembrie, a doua zi de Crăciun și vor fi depozitate la Institutul Cantacuzino de unde vor fi distribuite în țară.
Autoritățile sunt pregătite
Autoritățile au pregătit toate detaliile pentru începerea campaniei de vaccinare, iar la acest moment sunt cunoscute, potrivit premierului interimar Nicolae Ciucă, inclusiv numerele de înmatriculare ale mașinilor care vor transporta dozele de vaccin și numele șoferilor.
„Vreau să vă spun că ne-am dus în asemenea detaliu încât ştim inclusiv maşina şi numele şoferului care transportă aceste vaccinuri. Vă pot spune că avem 995 de centre de vaccinare în ţară, sunt 81 în plus la nivelul MApN, sunt stabilite cerinţele şi condiţiile fiecărui centru în parte, este asigurat personalul de supraveghere, tot ceea ce avem nevoie. Şi avem două elemente foarte importante, este vorba folositea mijloacelor digitale de evidenţă şi monitorizare a populaţiei care doreşte să se înregistreze pentru vaccinare şi monitorizarea ulterioară”, a precizat Nicolae Ciucă.
Campania de vaccinare va începe personalul medical, urmând ca din 2021 să fie vaccinate persoanele din grupele de risc, iar, mai apoi, populația generală. Autoritățile și-au propus ca în termen de șase – șapte luni să imunizeze în jur de 65 – 70% din populația țării.
Cum va decurge vaccinarea
Vaccinarea va fi voluntară și se va face pe bază de programare, online, telefonic sau prin intermediul medicilor de familie, pentru o urmărire mai eficientă a procesului și a pacienților.
Campania de vaccinare va începe personalul medical, urmând ca din 2021 să fie vaccinate persoanele din grupele de risc, iar, mai apoi, populația generală. Autoritățile și-au propus ca în termen de șase – șapte luni să imunizeze în jur de 65 – 70% din populația țării.
Vaccinarea va fi voluntară și se va face pe bază de programare, online, telefonic sau prin intermediul medicilor de familie, pentru o urmărire mai eficientă a procesului și a pacienților. Administrarea se va face la centrele înființate prin ordin al ministrului Sănătății, la propunerea direcțiilor de sănătate publică. Vaccinul va fi administrat de personalul medical, cu aviz de liberă practică valabil, eliberat de către Colegiul Medicilor și/sau personal medico-sanitar care deține certificat valabil eliberat de Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România